28. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sinalepa lihatööstuse omanik läks pankrotti

Sinalepa lihatööstuse omanik AS Velastu on novembri keskpaigast pankrotis. Varem ettevõtte omanduses olnud hoone on edasi müüdud, töötajad ootavad ettenähtud hüvitist, kirjutas Lääne Elu.

Võlausaldajate esimene üldkoosolek on 4. detsembril Tallinnas Harju maakohtu Kentmanni kohtumaja saalis. Pankrotihaldur on Peep Lillemäe.

Sinalepa lihatööstusel, mille hingekirjas on praegu seitse töötajat, on Velastu tegevusalas vaid väike osa. Tänavu märtsis ühinesid AS Velastu ja OÜ Sinalepa Lihameistrid. Viimane kustutati seejärel äriregistrist.

„Mõni aeg oli küll segadust," tunnistas lihatööstuse tegevjuht Lille Laube. Tema sõnul oli osa töötajaid Lihameistrite all, osa Velastus. Toodang läks välja ASi Velastu Ladu kaudu. „Need kõik on iseseisvad ettevõtted ja Velastu pankrot puudutab ainult seda firmat," kinnitas Laube.

Oma inimeste eest on Laube valmis seisma. „Kõik pankrotihüvitised makstakse korralikult välja," kinnitas ta.

Pankrotihaldur Lillemäe lootis, et Velastu töötajad saavad seni saamata töötasu ja hüvitised jõuluks kätte. Nõudeid on aega esitada kaks kuud.

Velastu on saanud Sapardi programmist 2,4 miljonit krooni eurotoetust lihatööstuse hoone ümberehituseks ja tehnoloogiliste seadmete uuendamiseks. Kui hoone oli riigi toel korda tehtud, müüs firma selle tänavu märtsis edasi ASile Vao Invest ja hakkas ise hoone rentnikuks.

Mati Kallemets, Lääne maavalitsuse maaelu peaspetsialist, paneb Velastu tegevust pahaks. Ta selgitas, et eurotoetuse saamiseks tehtav äriplaan peab tagama ettevõtte jätkusuutliku töö. Kallemets imestas, et toetuse taotlust kontrollinud analüütikud ja inspektorid ei märganud vigu äriplaanis. Pankrotihalduri Peep Lillemäe andmeil üritas Velastu leida võimalusi tootmist jätkata, aga ei ole neid leidnud.

Lille Laube oli aga tuleviku suhtes optimistlik. Tema sõnul moodustavad mitu tootjat uue firma ja jaanuari lõpul peaks töö uuesti lahti minema.

Mida uues firmas tootma hakatakse, seda tulevane tegevjuht Laube veel ei avalda. Ta ütles vaid, et tegemist on ikka lihakaubaga.

26. oktoobri Lääne Elus ütles Velastu omanike esindaja Roman Ratševski, et omanikud tahavad lihatööstust müüa või leida koostööpartnerit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077