Autor: Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium • 22. mai 2020

MKM avas Euroopa digitaalse innovatsioonikeskuste võrgustiku konkursi

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium avas konkursi, mille võitja saab riigi soovitusel osaleda Euroopa Liidu digitaalse Euroopa programmi raamides loodava innovatsioonikeskuste võrgustiku alaprogrammi suunatud taotlusvoorus. Konkursi tulemusena selgitatakse välja Eesti ülikoole ja ettevõtjaid koondav konsortsium, kellel riik soovitab koostada ja esitada Euroopa Komisjoni poolt korraldatavas suunatud taotlusvoorus põhiprojekt.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna peaspetsialisti Anu Kulli sõnul on võrgustikus osalemise eesmärk arendada Eesti majandusele ja ettevõtetele olulisi valdkondi.
Foto: MKM

Euroopa Komisjoni sidevõrkude, sisu ja tehnoloogia peadirektoraadi A2 talituse asejuhi Anne-Mari Sasseni sõnul on konkurss ellu viidud selleks, et tõsta Euroopa ettevõtete digitaalset võimekust. „Näeme, et Euroopas tegutsevad ettevõtted ei investeeri piisavalt digitaalsetesse tehnoloogiatesse sellises mahus, nagu oleks vajalik. Digitaalse tehnoloogia kasutuselevõtus on näha ka väga suuri erinevusi ettevõtete suuruse ja tegevusala järgi. Näiteks on ca 60% Eestis tegutsevatest suurtest ettevõtetest oma teenused digitaliseerinud samal ajal, kui väikeste ettevõtete puhul on see kõigest 20%. Suured käärid on ka sektoriti – telekommunikatsioonis on digitaliseerimine näiteks ca 70% ettevõtetes, ehituses aga kõigest 5%. Et aidata neid ettevõtteid, kes täna veel piisavalt uutesse tehnoloogiatesse ei investeeri, olemegi loonud digitaalse innovatsioonikeskuse võrgustiku, et Euroopa ettevõtteid digitaalses üleminekus toetada,“ selgitas Sassen.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna peaspetsialisti Anu Kulli sõnul on võrgustikus osalemise eesmärk arendada Eesti majandusele ja ettevõtetele olulisi valdkondi. „Võtsime fookuseks tööstuse digitaliseerimise ja ringmajanduse, mida tööstuspoliitikas nimetame ka kaksiküleminekuks, mille toetavateks tehnoloogiateks on tehisintellekt ning rakendusalas on rõhk tootmise digiüleminekul. Lisaks peaks Eestis paikneva EDIHi keskne teenus toimima põhimõttel „test before invest“,“ selgitas Kull.

Konkursil osalemiseks peab konsortsium vastama mitmetele tingimustele. Eelkõige peab olema võimekus osutada tehisintellekti ja robootika rakendamisega seotud teenuseid tööstuse digitaliseerimise ning ringmajanduse valdkondades, sealhulgas peab olemas olema valdkondlik teadus- ja insenertehniline infrastruktuur ja töötajad rakenduste väljatöötamiseks ja testimiseks. Samavõrra oluline on kompetentne juhtimine, oskused ning tehnilised võimalused tehisintellekti ja robootika põhiste teenuste väljatöötamiseks ning katsetamiseks tööstuse ja ringmajanduse valdkondades. Kuna Eestil on praktiliselt võimalik saada digitaalse Euroopa programmist rahastus ainult ühele digitaalse innovatsiooni keskusele, siis ootame osalema konsortsiume, kuhu on kaasatud kõik Eesti tehisintellekti ja robootika rakenduste kompetentsiga ülikoolid.

Konkursiga koondatakse äriplaanide vormis eelprojektid, mida hinnatakse Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt. Eel- ja põhiprojektide tingimuste kohta leiab rohkem infot SIIT.

Kolmapäeval, 20. mail toimus ka infopäev, kus tutvustati konkursi tingimusi Euroopa Komisjoni ning Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajate poolt.

Vaata infopäeva järele siit:

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077