Autor: Äripäeva eriprojektide toimetus • 17. september 2019

Eesti masinaehituse eestvedaja Radius Machining paneb noori tööstusest huvituma

Hüdraulikadetailide valmistamise ja materjalide CNC-töötlusega tegelev metalliettevõte Radius Machining OÜ on sõna otseses mõttes Eesti masinaehituse eestvedaja, kes lisaks igapäevatööle ja ettevõtete aitamisele lööb kaasa erinevates praktikantide programmides, abistab tudengeid vormelite ehitamises, osales Estcube’i projektis ning „laenas” koguni oma osakonnajuhi Lasnamäe Mehaanikakooli õppejõuks.

Autor: Kaido Haagen

2005. aastal loodud Radius Machining OÜ on Eesti kapitalil põhinev metalliettevõte. Kuuludes Eesti Masinatööstuse Liitu, ollakse sektori probleemide ja eesmärkidega hästi kursis ning tehakse omalt poolt samme, et tõsta noortes huvi masinaehituse, tootmis- ja tööstuserialade vastu. Lisaks toetab Radius Machining Äripäeva raadiosaadet „Tööstusuudised eetris” ning kui eelmisel õppeaastal seisis Lasnamäe Mehaanikakool silmitsi murega, et neil puudub CNC-eriala õppejõud, otsustati ka siin abikäsi ulatada.

Radius Machining OÜ müügijuht Maarek Sikamägi sõnul on koostöö Radiuse ja kooli vahel kestnud juba pikemat aega, kuna ettevõte kaasab meelsasti praktikante. Kindlasti on aga Eestis täna üsna ebatavaline, et tööstusest kutsutakse kedagi appi kooli õpetama.

Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool metallierialade juht Enn Helemäe räägib, kuidas tihedam koostöö kahe osapoole vahel algas 2018. aasta septembrist, kui seoses CNC erialade õpetaja puudumisega tuli kooli tööle Radiuse üks osanikest, osakonnajuht ja mehaanikakooli vilistlane Andrei Veršinin. „Initsiatiiv tuli meie poolt ja kontakti Radiuse juhtkonnaga selles osas saime tänu Eesti Masinatööstuse Liidule. Seda, et spetsialistid tootmisest käivad loenguid koolides andmas, praktiseeritakse mujal maailmas üsna palju. Piirangud seab muidugi spetsialistide väga tihe töögraafik, sest see, kes on suuteline ja omab soovi noori õpetada, on nõutud spetsialist ka oma erialalasel tööl.”

Ta lisab, et lisandväärtust selliselt sümbioosilt saavad mõlemad osapooled: õpilased saavad ajakohasemat infot just praktilise poole pealt ja ettevõtted infot koolisüsteemi toimimisest ning võimalustest. „Olime Andrei Veršininiga väga rahul, et ta leidis tiheda graafiku kõrvalt aega jagada oma laialdasi teadmisi ja oskusi õpilastele. Lisaks organiseeris lisaks õppekäike tootmisesse. Väga oluline on tuua õppetöösse nii-öelda värskeid tuuli ja näidata õpetatava eriala tahkusid teise nurga alt.”

Autor: Kaido Haagen

Tudengivormeli ehitajad vallutavad Radiuse abil maailma

Koostööd Radiusega kiidab ka Rico Jaanipere Formula Student Team Tallinnast. „Meie koostöö algas 2015. aasta keskel. Radius toodab meile sponsorluse korras erinevaid masintöödeldud osasid, mida meie pinkidega on väga keeruline teha, aga nende võimsa pingipargi juures oluliselt lihtsam. Vormeli arendamisega alustame harilikult septembris ja tootmise ning kokkupanekuga detsembris. Selles vahemikus suhtleme palju tootjatega, et saada teavet, milliseid detaile on võimalik toota, millisest materjalist ning kas ei saaks mõnele asjale lihtsamalt läheneda? Noored insenerid saavad sellest protsessist reaalselt praktilist teavet, kuidas tulevikus koostada tootjatele jooniseid.”

„Lisaks on meile tähtis ka muu koostöö – näiteks peame võistluses koostama mõningatele detailidele kuluaruandeid, kus on kirjas kõik kulud alates toorikust kuni valmimiseni. Radiuse töötajad näitavad meile, kuidas vajalike osade programme tehakse, kuidas detailid pingis valmivad ning kuidas ettevõtja oma kulu arvutab. See on väga põnev!” selgitab Jaanipere.

2006. aastal asutatud Eesti esimene ja ainuke tudengivormeli meeskond koosneb Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengitest. Igal aastal arendavad nad uusi vormeleid, millega üle Euroopa võistlemas käiakse. Seejuures väga edukalt – 150 osaleja seast kogu maailmast on eestlased alati vähemalt esikümnes lõpetanud.

Autor: Kaido Haagen

Tänapäeva tööstuses kasutatav tipptehnoloogia käib käsikäes IT-ga

Kuigi tööstus võib nõukogude ajast nähtud tootmise tõttu tunduda mürisev, must ja rutiinne töö, ei ole see enam sugugi nii. „Tegemist on tulevikualaga, mis on infotehnoloogiast läbi imbunud. Töötame nagu IT-firma, kasutame töös palju IT-d, ent meie toodanguks on käegakatsutavad masintöödeldud detailid,” selgitab Maarek Sikamägi. „Meie tehases valmivad osad nii satelliitidele, kiirrongidele, metsa- ja põllutehnikale kui ka meditsiiniseadmetele ning selge on see, et ükski neist valdkondadest ei saa hakkama robootika, andurite ja spetsiaalse tarkvarata. Oleme väga palju panustanud jõuülekannetesse ja hüdraulikatoodetesse ning oleme enamike tööstusseadmete tootjate jaoks esimene valik. Meie klientide hulka kuuluvad sellised tuntud nimed nagu Milrem, Cleveron ja ABB.”

Radius Machiningus töötab 65 inimest ning just nende töötaja, freesimisosakonna juhataja Timo Vilumets võitis tänavu „Eesti parima freesija” tiitli. „Oleme oma töötajate üle uhked ja nad teevad tõesti head tööd, ega muidu Radiuse käive ja kasum viimastel aastatel poleks nii jõudsalt kasvanud. Loodame tänavu ületada käibes 8 miljoni euro piiri,” ütleb müügijuht.

Äsja avas Radius Machining esinduse Pärnus, et olla lähemal oma Lõuna-Eesti klientidele ning piirile, kust oleks hea areneda Lõuna-Euroopa suunal. Lisaks on ettevõttel järgmisel aastal plaan jõuda uue tehase avamiseni.

Vaata lisa radius.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077