6. september 2019

Digidiagnostika: Millised on ühised jooned Eesti tootmisettevõtete hetkeseisus?

Digidiagnostika on löönud Eesti tootmisettevõtete seas laineid juba pea aasta. Peamiseks tõukeks sai EASi poolt ellu kutsutud meede, mis toetab digidiagnostikate läbiviimist. Aeg on küps, et teha esimesed kokkuvõtted. Millised on Eesti tootmisettevõtete peamised väljakutsed? Kas joonistuvad välja ühised selged jooned? Columbus Eesti kogemused võtab kokku digitaliseerimisekspert Marko Seier.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Selle aasta jooksul oleme digidiagnostikat läbi viinud tosinas tootmisettevõttes. Alustasime aga sama teenusega juba pea viis aastat tagasi (i-Ettevõtte nimel all), seetõttu saame järeldusi teha laialdaselt baasilt. Ettevõtete profiilid on olnud väga erinevad nii tegevusvaldkondade, käivete kui ka digitaliseerituse taseme osas. Kokkuvõtvaid üldistusi saab aga kindlasti teha.

Mida digidiagnostika ettevõttes siis analüüsib?

Analüüsitakse kahte erinevat aspekti – nii protsesse kui ka digilahendusi. Tänapäevases ettevõttes on need teemad tihedalt põimunud. Digitaliseerimise projektid saavad õnnestuda vaid siis, kui lisaks digilahendustele vaadatakse kriitiliselt otsa ka äri sisule ja olemasolevatele äriprotsessidele.

Millised on ühised jooned Eesti tootmisettevõtete hetkeseisus?

• Andmed ei ole kättesaadavad või usaldusväärsed

Analüüsitud ettevõtetes ei saada piisavalt andmeid selle kohta, mis protsessides toimub. Teine suur mure on andmete usaldusväärsuses. Isegi kui on andmed olemas, siis nendes kaheldakse või peab neid üle kontrollima.

• Puudub piisav analüütikavõimekus

See on seotud eelneva tähelepanekuga, kus andmete olemasolul ei osata neid piisavalt ära kasutada. Lihtsamaid näitajate trende jälgitakse, aga ei teata seda, millised on andmete omavahelised seosed.

• Puudub mõõdikute süsteem

Ettevõtte mõõdikud ei kata terviklikult kogu ettevõtte valdkondi ja seeläbi ei moodustu tervikpilti.

• Suur hulk käsitööd ja topelt andmesisestamist

Protsesside läbiviimisel toimub palju tööd paberil ja andmed on laiali erinevate lahendust vahel. See omakorda suurendab vea tekkimise riski ja seob töötajaid asjatu tööga.

• Kokkuleppimata või mittejälgitav protsess

Protsesside ja rollide vahel pole ettevõtte sees selgeks räägitud ja seetõttu info ei liigu. See käib eriti planeerimise kohta, mis on üks keerukamaid ja olulisemaid protsesse.

• Ebaefektiivne protsess

Kuigi rõhk on alati digivaldkonna hindamisel, siis ärikonsultantide fookuses on alati ka protsesside efektiivsus. Näiteks korrastada töölauad, juurutada kanban laokorraldus jms.

Järjest enam hakkab tootmisettevõtete lauale ilmuma ka kliendikogemuse temaatika. Kuidas kujundada enda digitaalset kliendikogemust ja luua intuitiivsed ning sujuvat kogemust pakkuvad e-keskkonnad? Fakt on see, et ka B2B valdkonnas tehakse päringud ja ostuotsused järjest rohkem just e-keskkondades ning seetõttu oleme me alates kevadest ka selle uue valdkonnana analüüsidesse kaasanud. Lisaks oleme läbi viinud ka IT-süsteemide ülevaate, mille tulemusel saab ettevõte teadmise oma süsteemide turvalisuse ja ülesehituse hetkeseisust.

Digidiagnostika tehtud. Mis edasi?

Alustuseks kindlasti see, et ärikonsultandid loovad ettevõttele digivisiooni ja digitaalse arengukava, millest sünnib kasu vaid siis, kui see reaalselt ka samm-sammult ellu viia. Siinkohal on riik ulatanud taaskord abikäe läbi digitaliseerimise toetuse, mida jaotab samuti EAS. Selle eelduseks on digidiagnostika läbitegemine, et toetada tegevusi, mis suurimat kasu loovad.

Vahetame mõtteid

Kui tunned, et digidiagnostika saab kaasa aidata Sinu ettevõtte arengule ja kasvule, siis Columbuses on tootmisettevõtetele keskendunud ärikonsultantide meeskond, kes on igapäevaselt pühendunud just sellele. Võta julgesti meiega ühendust ja vahetame mõtteid!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077