Autor: Tööstusuudised.ee • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrooniline laohoidja vähendab töö- ja rahakulu ning tõstab tööohutust

Enics Eesti AS-i töökeskkonnaspetsialist Andres Laur on uue karusell-tüüpi kindaautomaadiga väga rahul, sest elektroonikaettevõte on selle abil säästnud poole aastaga 10% senisest töökinnastele kulunud rahast.
Foto: Corpowear OÜ
Kulude kokkuhoid läbi tegevuste automatiseerimise on kesksel kohal igas ettevõttes. Kindakeskus aitab oma klientidel säästa PPE ehk isikukaitsevahendite jagamise automatiseerimisega olulise summa, kusjuures näidet pole tarvis kaugelt otsida – Enics Eesti AS säästis elektroonilise laohoidja abil poole aastaga 10% senisest töökinnastele kulunud rahast.

„Paljudes suuremates tootmis-, tööstus- ja kaubandusettevõtetes on loodud eraldi töökoht inimesele, kes annab töötajatele välja kindaid ja muid isikukaitsevahendeid. Teine võimalus on alatasa segamini laoruumid, kust töötajad käivad ise kõrvatroppe ning prille võtmas ja keegi ei suuda pidada arvet, kui palju neid päevas või kuus täpselt kulub,” toob Kindakeskuse kaupluse omaniku, ettevõtte Corpowear OÜ juht Taavi Sepp näiteid.

Ta lisab, et neil on olemas suurepärane lahendus – elektrooniline laohoidja ehk lihtsustatult kindakiosk. Kioskeid on mitut tüüpi: näiteks sarnane bussijaama ootesaalis asuvatele šokolaadi- või joogiautomaatidele, kust kinnaste või muude isikukaitsevahendite kättesaamiseks tuleb kasutada spetsiaalselt kiipi, elektroonilist töötõendit või personaalset PIN-koodi. Teine kiosk koosneb mitmest muudetava suurusega silindrist, kuhu laotakse vertikaalselt tooted. Seade suudab hiljem neid ühekaupa väljutada, pööreldes karusellile sarnaselt. Kiosk võib olla jagatud ka erinevateks hoiukarpideks, mida saab unikaalse magnetkaardi abil avada. Kõik elektroonilised kioskid on varustatud kasutajasõbraliku ja käepärase LCD-ekraaniga, mida on töötajatel väga lihtne kasutada.

„Igale ettevõttele saame pakkuda tarvikute kioski vastavalt nende soovidele, vajadustele ja võimalustele. Tänu sellisele süsteemile saavad ettevõtte juhid senisest oluliselt parema ülevaate, mida ja kui palju tegelikult kasutatakse,” ütleb Sepp.

Kindakiosk võimaldab saada teada täpse kinnaste kulu igal ajahetkel

Elektroonikafirma Enics Eesti AS-i töökeskkonnaspetsialistile Andres Laurile tutvustas uudset kindaautomaati Kindakeskus, kellelt seni kindaid osteti. „Meile pakuti rohkelt kindaid mahutavat karuselltüüpi kindaautomaati. Tootetutvustuse järel nägime, et sellega on meil võimalik tööaega ja laoruumi kokku hoida. Lisaks sellele tundus väga mõistlik isikuline lähenemine ja ülevaate võimaluste olemasolu, mis meie endisel kinnaste väljastamise juhul sellises mahus puudus,” selgitas ta tagamaid, mis otsustati uut lahendust proovida.

Miks võtta kasutusele nn kindakiosk?

* Töötajatel on tarvikutele kiirem ja lihtsam ligipääs

* Kulud on läbipaistvad ja kontrollitavad, sest on seotud konkreetse kasutajaga

* Tänu automaadi kompaktsusele ei vajata enam eraldi laoruumi

* Kulud isikukaitsevahenditele vähenevad

* Ettevõte ei pea enam tegelema isikukaitsevahendite hankimise ja jagamisega

* Lihtsam on koostada PPE kulude eelarvet

* Ladu töötab 24/7, mis tõstab ettevõtte tööohutust ja efektiivsust

Enics Eesti kasutab elektroonilise laohoidja täisteenusrenti, mis hõlmab kinnaste automaadi renti ja automaadi täitmise teenust. „See tähendab, et me ise ei pea jälgima kinnaste laoseisu, vaid meie eest jälgib seda Kindakeskus. Seega ei pea me muretsema kinnaste otsa saamise pärast, küll aga meil on endal võimalik veebist jälgida kinnaste kulu tunnis/päevas/kuus ja näeme täpselt, kes kindaid on võtnud.”

Tänaseks on ettevõte karuselltüüpi automaati kasutanud pool aastat. Kinnaste kasutus on langenud 10% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. „Ja samal ajal on kinnaste kasutajate arv ehk meie töötajate arv tegelikult mõnevõrra suurenenud,” on Laur rahul. Ta lisab, et esimestel kuudel, kui kindaautomaati veel tööle juurutati, hoiti igaks juhuks alles ka vana kinnaste väljastamise süsteem. „Tegelikkuses aga keegi vana süsteemi kasutada ei tahtnud, vaid suunduti kohe automaadi juurde kindaid võtma. Kokkuvõtvalt võib öelda, et automaat on vastu võetud suurima hea meelega ja kasutatakse väga meelsasti!”

Mitmekülgsesse automaati saab lisada isegi tööriistu

„Ettevõtte omaniku jaoks on oluline kulude läbipaistvus ning muidugi ka see, et tööohutus on paremini tagatud, sest töötajate jaoks on mugav igal ajal ise uue respiraatori või kinnaste järele minna,” räägib Sepp. „Lisaks võtab automaat oluliselt vähem ruumi ja enam pole vaja eraldi laoruumi. Ja muidugi on äärmiselt mugav automaadi täitmine, sest keegi ei pea enam hakkama reaalselt üle lugema, millal on vaja uus tellimus teha, vaid kogu info jookseb automaatselt programmi. Kui oleme ettevõttega sõlminud lepingu, et meie täidame automaati, annab rakendus meile õigel hetkel märku ning täidame koheselt masina puuduolevate esemetega.”

Lisaks tööohutusvahenditele saab „kappi” panna ka näiteks tööriistu – kõik on kokkuleppe küsimus. Sepp soovitab elektroonilist laohoidjat iga valdkonna ettevõtetele alates põllumajanduses ja tootmisest-töötlemisest kuni kaubanduse ja lao ning logistikani. Võimalusi automaadi kasutamiseks on mitmeid: selle võib osta välja, võib rentida, võib sõlmida lepingu kioski täitmiseks, aga ettevõtja võib tarvikuid ka ise varuda. Võimalik on määratleda ka limiite: näiteks määrata igale inimesele paar kindaid päevas või neli paari kuus. Kui limiit ületatakse, teeb programm vastava märke ning hiljem saab uurida, mis põhjusel rohkem vahendeid kulus.

„Elektrooniline automaat on universaalne ka selle poolest, et nii saavad töötajad näiteks öövahetuses kiiresti vajaminevad tööriistad ning kindad, prillid ja kiivrid vajadusel kätte ega pea ootama, kuni laohoidja või keskkonnaspetsialist tööle jõuab,” ütleb Taavi Sepp. „Kokkuvõttes säästab ettevõte nii aega töötajate tööajalt kui ka hoiab kokku tarvikutele kuluvat raha.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077