25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kivisüsi hinnad vabalanguses

39. nädala börsiuudised: Euroopa kivisüsi hinnad vabalanguses; tööstusmetallid kihutavad jälle alla; rauamaak jätkuvalt surve all; Iraan muudab naftamaailma mängureegleid.

Euroopa 2016. aasta kivisüsi futuuride hinnad kukkusid esmakordselt alla 50 dollari tonnist, sest maailma suurima tarbija Hiina nõudlus on vähenemas, vahendab Bloomberg.

2015. aastal on hinnad kukkunud 26 protsenti. See on juba viies järjestikune aasta, mil tähtsaima futuurtehingu (2016. aasta oma) hind on langenud, selgub Bloombergi kogutud andmetest. Peamiselt on hinnalanguse põhjustanud globaalne nõudluse jahenemine ja kasvulootuste hääbumine. Näiteks jaanuarist juulini kukkus Hiina kivisüsi import 35 protsenti, selgub Societe Generale andmetest.

„Kuni praeguseni on kivisüsi jaoks olnud ainuke psühholoogiline barjäär 50 dollari piir. Tehnilise analüüsi perspektiivilt jõuame pärast seda eikellegimaale,“ ütles investeerimisfirma AVU AG fuer Versorgungs-Undernehmeni kaupleja Danny Graefe. „Põhinäitajate poolest peaks olema kivisüsi leidnud oma põhja, vaatamata sellele, et negatiivseid uudiseid tuleb aina peale.“

Ühe tonni kivisüsi järgmise aasta tarne Rodderdami, Amsterdami või Antwerpi kukkus nädala keskel 49,90 dollarini tonnist. 2016. aasta tehing on kukkunud 2012. aasta oktoobrist alates 57 protsenti.

Marex Spectroni uuringute juht Georgi Slavov ütles, et hinnad võivad nüüd aga stabiliseeruma hakata – külmem ilm suurendab nõudlust, dollar ei tugevne enam ja kaevanduste jätkusuutmatu ülekoormamine Atlandi piirkonnas lõpeb.

Tööstusmetallid kukuvad kolinalNädala keskel hakkasid ka tööstusmetallide hinnad kukkuma. Odavnemist juhtis vask ja näiteks tsink jõudis viie aasta madalaima tasemeni. Jätkuvalt kardetakse, et Hiina majanduse jahtumine vähendab sealset nõudlust. Hiina tarbib üle 50 protsendi maailma tööstusmetallide toodangust.

Aasia Arengupank vähendas Hiina majanduskasvuprognoosi ja ütles, et Hiina tööstustoorainete nõudluse vähenemine mõjutab negatiivselt tooraineeksportijaid – näiteks Mongooliat ja Indoneesiat. Tootmine ületab nõudlust 2017. aastaks 598 000 tonniga (mis on kaks korda enam kui see aasta) ja oodatakse hindade jätkuvat langust, ütles Nomura Holdings Inc esmaspäeval väljastatud raportis.

Hiina vasenõudluse kasv võib sellel aastal aeglustuda 3 protsendini aastas. Alates 2000. aastast on kesmine nõudluse kasv olnud aastas 13 protsenti, selgub Nomura analüütikute andmetest.

„Tööstusmetallide hinnad on jätkuvalt surve all,“ ütlesid Commerzbanki analüütikud oma raportis. „Selgelt on näha, et enamus turuosalisi muretseb Hiina pärast. Kardetakse, et Hiina maandumine saab olema järsk, mis võib globaalmajanduse – või vähemalt teised arenevad riigid – kaasa tõmmata.“

Vase hind taandus nädalaga 6,1 protsenti ja tonn maksab 5051 dollarit. Ka teised tööstusmetallid olid languses: tsink odavnes 4,2 protsenti 1677 dollarini tonnist, tina kukkus 3 protsenti 15200 dollarin tonnist, alumiiniumi hind kahanes 2,9 protsenti 1579 dollarini tonnist ja nikkel kukkus 1 protsendi 9900 dollarini tonnist.

 

Rauamaagi hind oli samuti languses – tonnihind langes 3,6 protsendi võrra 55,3 dollarini. Pakkumine on jätkuvalt suur ja vaatamata hindade mõningasele taastumisele juuli põhjadest, on rauamaak surve all.

Iraani naasmine toob naftaturule võitjaid ja kaotajaidKui Iraani sanktsioonid kaotatakse, võidab sellest enim Lõuna-Aafrika Vabariik, kaotajaks võib jääda Angola, vahendab Business Insider.

Esialgu võib arvata, et Iraani sanktsioonid kaotatakse järgmise aasta kevadel ning üks riike, kes selle üle suurt heameelt tunneb, on Lõuna-Aafrika Vabariik.

Riigi asevälisminister Nomaindia Mfeketo ütles, et Lõuna-Aafrika hakkab kohe kindlasti läbirääkimisi pidama, et naftaimport Iraanist taastada. Lõuna-Aafrika on mandri suuruselt teine majandus, ent suurim energiatarbija.

Iraani naftaminister on lubanud, et riik naaseb naftaturule suure "pauguga" ning tõstab märgatavalt musta kulla tootmist.

Lõuna-Aafrika jaoks on Iraani naasmine kasulik ka seetõttu, et riik on Aafrika suuruselt teine naftarafineerija. Ja rafineerimistehased on ehitatatud nii, et töötlemiseks sobib kõige paremini just Iraani nafta. Sanktsioonid on pitsitanud Lõuna-Aafrika rafineerijaid kõvasti – nad on pidanud rafineerimisprotsessides isegi ümberkorraldusi tegema. 

Nüüd on aga Lõuna-Aafrika taas leidnud tee Iraanini ja plaanib hakata ehitama rafineerimistehaseid, mis, nagu teisedki, oleksid mõeldud just Iraani nafta töötlemiseks. Samuti tunneb riik huvi Iraanist maagaasi ostmise vastu.

Analüütikute andmeil on Iraanil 34 triljoni kuupmeetri mahus gaasireserve, mis on maailma üks suuremaid näitajaid.

Nädala lõikes oli nafta hind eelmiste nädalatega võrreldes pigem stabiilne. Brenti toornafta odavnes 1 protsendi ja WTI toornafta kukkus 2,8 protsenti. Kumbki maksis reede hommikuks 48,98 ja 48,47 dollarit barrelist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077