8. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektribörs ja finantsturg – milliseid võimalusi need ärikliendile pakuvad

Eestis on täna osaliselt avatud elektriturg, kus väiksema äritarbija ja kodukliendi elektri hinda hoiab stabiilsena riik. Tulevast aastast avaneb elektriturg täielikult kõikide tarbijate jaoks, kus kõigi meie elektrihind hakkab kujunema elektrienergia börsil Nord Pool Spot. Samuti avab NASDAQ OMX käesoleval aastal esimest korda elektrienergia finantsturu Eestis. Milliseid võimalusi see ärikliendile pakub? Sellele vastamiseks pean enne lahti seletama, mis on elektribörs.

Majanduslikust seisukohast on elekter samalaadne börsikaup nagu nafta, kohv ja kuld – seda on võimalik osta, müüa ning sellega kaubelda. Kauplejateks on siinkohal nii suurtootjad ja -tarbijad kui ka maaklerettevõtted. Kauplejateks samas ei pea olema ainult suurtarbijad - Põhjamaades on näiteks populaarseks kujunenud erinevad väiketarbijate ühendused, kes liites oma vajadused üheks suureks tervikuks ostavad elektrit läbi vahendaja otse börsilt.

Nord Pool Spot elektribörs

Eesti osaleb alates 1. aprillist 2010 a. elektrienergia börsil Nord Pool Spot (NPS). Tegemist on ühe kõige arenenuma elektrituruga maailmas. Lisaks Eestile osalevad börsil Norra, Taani, Rootsi, Soome, Saksamaa ja Suurbritannia ning tulevikus ka Läti ja Leedu. Enam kui 70% nendes riikides tarvitatavast elektrist ostetakse ja müüakse NPS elektribörsi kaudu, mis eelmisel aastal oli kokku 316 TWh elektrienergiat (umbes 28 korda rohkem kui Eesti elektritarbimine).

Börsil kujuneb elektrihind igaks tunniks alati üks päev ette. Seega homse börsi elektrihinna saab teada juba täna pealelõunat. Börsil saab osta ja müüa elektrit megavatt-tunni (MWh) alusel kas päev ette või päeva siseselt.

Kuidas börs töötab meie kasuksVõib küsida, milleks meile elektribörs, kui suudame autonoomselt toota just niipalju elektrit kui vaja. Vastus sellele on lihtne – lisaks kauplemisvõimalusele ühendab elektribörs meid ka füüsiliselt Põhjamaade tootmisjaamadega. See omakorda maandab oluliselt energiariske, mis omakorda aitab stabiliseerida hindu kõigil turgudel. Näiteks kui juhtub õnnetus mõnes Eesti elektrijaamas, siis saame asendada puudujääva elektri ostes selle välismaalt.

Teine oluline elektribörsi omadus on stabiliseeriv mõju elektri hinnale. Selleks kasutab Nord Pool Spot algoritmi, mis saadab konstantselt elektrit kõige madamala hinnaga tootmisjaamast kallimate poole. Niimoodi kasutatakse maksimaalselt ära hetkel kogu regiooni odavaima elektri tootmisvõimsused. Näiteks kevadiste suurvete ajal, kui Norra ja Rootsi hüdrojaamad toodavad suurtes kogustes odavat elektrienergiat, mõjutab see ka Eesti elektrihindu.

Elektrienergia tulevikutehingud

Tuleviku elektrihinda ei oska kahjuks keegi täpselt prognoosida. Küll aga on võimalik määrata üldine trend hinnates näiteks Skandinaavia elektritootmisvõimalusi, ilmastikutingimusi, nafta ja süsihappegaasi kvootide hindu maailmaturul, muutusi finantsturgudel jne. Elektrienergia tulevikutehingute hindadega saab tutvuda finantsturul NASDAQ OMX, mis toimib samuti pakkumise ja nõudluse põhiselt. Erinevalt Nord Pool Spotist on siin võimalik igapäevaselt muutuvate elektrihindadega teha tulevikutehinguid kasvõi viis aastat ette.Finantsturg annab ettevõttele võimaluse paremini hajutada elektriostuga kaasnevaid riske. Enam ei pea korraga ette ostma kogu vajaminevat elektrienergiat, vaid seda saab teha osade kaupa. Näiteks saab madala hinnataseme juures osta ainult 50% oma 2013.aasta tarbitavast elektrist ning 25% oma 2014. aasta nõudlusest. Ülejäänud ostu võib ajastada sellesse hetke, mil börsihind veelgi langeb. Korraga kogu elektrienergia hulga fikseerimisel on võimalik võita, kuid ka kaotada – see sõltub turu trendidest ja liikumistest.

Kellelt elektribörsil ja finantsturul kauplemisel abi paluda?

Elektribörsil ja finantsturul ei pea kauplema ise. Selleks on mitmeid võimalusi, kuid enamasti tasub börsil tehingute tegemiseks pöörduda oma elektrimüüja poole. Siin tasub meeles pidada, et ostes elektrit börsihinnaga, võtab tarbija elektrihinna kõikumisest tuleneva riski täielikult enda kanda -  kui turuhind kasvab, suureneb ka järgmise kuu elektriarve. Samas jääb alati võimalus turu languse pealt kasu lõigata. Paremaks planeerimiseks on võimalik elektrihind teatud perioodiks fikseerida . Siis võtab riski sinu eest elektrimüüja, andes ärikliendina võimaluse keskenduda oma ettevõtte põhitegevusele.

Vaba elektrienergia turg on aus nii klientide kui ka elektrienergia tootjate suhtes. Võib öelda, et tegemist on läbipaistva ning arenenud elektribörsiga. Kuigi igas süsteemis leidub vigu, võib siinkohal NPS-i kohta öelda, et see süsteem on üks vanemaid maailmas ning läbipaistev ja turvaline. Peamine aga on, et hind kujuneb seal ausalt nõudluse ja pakkumise tulemusena. Elektribörs pakub võimalusi nii tootjatele, müüjatele kui ka tarbijatele hinnareferentsi saamiseks ja aktiivseks kauplemiseks. Elektribörsi ja finantsturu koostoimimisel on tegemist teineteist täiendava süsteemiga, mis toimib autonoomselt ning on heaks suunanäitajaks meile kõigile.

 

Raivo Videvik

Latvenergo Eesti müügiosakonna juht

Autor: Elektrum Eesti elektrituru blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077