11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tööstuse negatiivne trend on pöördumas?

Meeldetuletus augustikuu ülevaatest: „Kokkuvõtlikult võib eeldada töötleva tööstuse tootmismahu langust järgneva kuu jooksul. Selle olulisemaks põhjuseks on uute tellimuste arvu vähenemine ning varude kasv. Kui vaadata aga töötleva tööstuse üldindeksite muutust, on märgata langustrendi aeglustumist. Kui suurriikide valitsused rakendavad lähiajal täiendavaid meetmeid majanduse elavdamiseks, võib lähikuudel oodata kasvu taastumist.“

Sarnaselt augustile, aeglustus töötleva tööstuse sentimendi langus ka septembris, kui Globaalne PMI indeks langes varasemalt 50,1 protsendi tasemelt 49,9 protsendini. Samas näitab indeksi tase alla 50 protsendi, et esimest korda pärast 2009. aasta juunit on jõutud taas reaalsesse langusesse. Kuna oleme langusest rääkinud ka viimasel neljal kuul, tuleb siinkohal meeldetuletusena lisada, et eristada tuleb langust kasvutempos (s.o kasv, kuid varasemast aeglasemas tempos) ning reaalset langust (s.o indeksi tase alla 50 protsendi, mis näitab, et enam kui pooled tööstustootjatest on negatiivselt meelestatud). Tootmismaht suurenes möödunud kuul USAs, Suurbritannias ja Indias ning langes Euroalas, Jaapanis ja Brasiilias. Tootjate uued tellimused langesid globaalsel tasandil kolmandat kuud järjest. Langus oli tuvastatav USAs, Euroalas (langus kõigis liikmesriikides), Hiinas ja Jaapanis. Sarnaselt uute tellimuste koguarvule oli languses ka eksporttellimuste arv. Positiivse poole pealt kasvas sektori tööhõive 23. kuud järjest, kuid kasvutempo on tugevalt langenud. Tootmissisendite hinnad  küll jätkuvalt kasvasid, kuid seda 13. kuu aeglaseimas tempos.

 

 

 Euroala töötlev tööstus oli teist kuud järjest languses (s.o allpool 50. protsendi positiivsete vastuste piiri), kuid varasemast aeglasemas tempos. Septembrikuu numbritega oleme jõudnud madalaimale tasemele alates 2009. aasta augustist. Tootmismaht kasvas Saksamaal, Itaalias ja Hollandis, kuid sellele kasvule vastukaaluks oli Kreeka, Hispaania ja Austria tootmismaht tugevas languses. Tootjate uued tellimused vähenesid kiireimas tempos alates 2009. aasta juunist. Ühtlasi oli september teine kuu järjest, kui uute tellimuste arv vähenes kõigis vaatluse all olnud riikides. Negatiivsust lisab ka asjaolu, et languse tempo kiirenes. Kuna uued tellimused on langenud oluliselt enam kui tootmismaht, on varude tase (võrrelduna uute tellimustega) jõudnud kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele. Seega viitab hetkel kõik sellele, et tootmismahu languse aeglustumine on ajutine efekt ning järgnevatel kuudel uue tõusuni veel ei jõuta.

Vastupidiselt Euroalale, näitas USA töötleva tööstuse indeks kasvu mõningast taastumist, tõustes augusti 50,6 protsendi tasemelt 51,6 protsendini. Tootmismahu indeks tõusis seejuures 2,6 protsendipunkti võrra, ületades taas 50 protsendi piiri. Tootmismahu kasvu peamiseks allikaks võib pidada autotööstuse taastumist. Uute tellimuste arv vähenes aga kolmandat kuud järjest. Varud küll jätkuvalt kasvasid, kuid seda varasemast aeglasemas tempos. Kokkuvõtvalt pööras USA töötleva tööstuse indeks taas tõusutrendi, kuid positiivsuse jätkumine on pigem kahtlane. Põhjus peitub selles, et uute tellimuste arv on languses ning nõudluse pideva vähenemise tingimustes ei saa ükski kasv olla jätkusuutlik.

 

 

 Liikudes Põhja-Ameerikast edasi Brasiiliasse, on märgata languse jätkumist. Tootmismaht langes neljandat kuud järjest ning uued tellimused kuuendat kuud järjest. Uute tellimuste langustempo oli kiireim alates 2009. aasta märtsist. Lõuna-Ameerika suurima tööstusriigi numbritest on üldiselt keeruline välja lugeda positiivseid märke, kuna neljandat kuud järjest on vähenenud ka sektori tööhõive. Mõningast leevendust võib tööstustootjatele pakkuda nõrgenenud valuuta, mis muudab toodangu ülejäänud maailma jaoks odavamaks.

Järgnevalt jõuame kaarega Aasiasse, kus India töötlev tööstus näitab jätkuvalt kasvu, kuid kasvutempo aeglustus kuuendat kuud järjest. Sarnaselt muutusega üldindeksis, on ka uute tellimuste kasvutempo oluliselt aeglustunud. Eksporttellimused on seejuures jõudnud langusesse. Kasvutempo langusele Indias on kaasa aidanud ka riigi keskpank, mis on tõstnud inflatsioonisurve tõttu baasintressimäära 8,25 protsendini. Olgugi, et kõrge inflatsioon püsis ka septembris, peab keskpank siiski lähiajal ilmselt intressi edasisest tõstmisest loobuma.

 

 

 India suurem naaber Hiina andis möödunud kuul  positiivsemaid signaale, kui indeks püsis augustikuu 49.9 protsendi tasemel. Tööstustoodangu maht jätkas kasvu (14 kuu aeglaseimas tempos), samas kui uued tellimused olid languses (viiendat kuud järjest). Sarnaselt Indiale, on ka Hiina keskpank tõstnud järjepidevalt baasintressimäära, mis on jõudnud 6.56 protsendini. Kuna tootjate sisendite hinnad tõusid septembris järsult võib intressimäärade tõus aga jätkuda. See omakorda jahutab jätkuvalt tööstussektorit, kuna ettevõtete laenuraha muutub kallimaks. Kokkuvõtlikult tuleb aga Hiina puhul meeles pidada tugevat kodumaist nõudlust, mille toel on prognoosida majanduskasvu jätkumist 8,5 – 9 protsendi tasemel.

Hiinast põhja pool asub suuruselt maailma kolmas majandus Jaapan, mille töötlev tööstus suundus septembris taas langusesse. Pärast suurt maavärinat ja tsunamit märtsis, suutis riigi tööstussektor mõnevõrra taastuda. Möödunud kuul olid aga languses taas nii tootmismaht kui ka uued tellimused. Sarnaselt Hiinale kasvasid sisendhinnad ka Jaapanis jätkuvalt kiires tempos.

 

 

 Globaalse ülevaate lõpetan traditsiooniliselt Venemaaga, kus töötleva tööstuse indeks kasvas 0,1 protsendi võrra, jõudes paigalseisu väljendava 50 protsendi jooneni. Positiivse muutuse peamiseks allikaks oli tootmismahu jätkuv kasv, mis tulenes eelkõige olemasolevate lepingute lõpetamisest. Uute tellimuste arv  on püsinud viimase viie kuu jooksul sarnasel tasemel. Seejuures on sisenõudlus kasvanud ja välisnõudlus pidevalt vähenenud. Sektori tööhõive oli taas languses (kolmandat korda viimase nelja kuu jooksul). Sisendhindade kasv aeglustus madalaimale tasemele alates 2009. aasta juulist ning seda vaatamata rubla väärtuse devalveerumisele, mis on muutnud importsisendi kallimaks.

Kokkuvõtlikult nähtub septembrikuu kokkuvõttest negatiivse trendi aeglustumine, mille tagas tootmismahu jäämine ligikaudu varasemale tasemele. Samas oli uute tellimuste maht jätkuvalt languses, mis tähendab et pealkirjas esitatud küsimusele (kas tööstuse negatiivne trend on pöördumas?) ei saa veel jaatavalt vastata. Lõpetuseks tuleksin mõtetega kodumaale ja parandaksin ühe möödunud korra vea. Nimelt sai eelmise kuu sissekandes öeldud, et Eesti tööstussektorile on lähikuud sesoonselt nõrgad. Reaalsuses on neljas kvartal siiski ajalooliselt tugev, luues eelduse tööstustoodangu mahu kasvuks järgnevatel kuudel. Tulenevalt globaalsest nõrkusest on selle kasvu realiseerumine sel aastal aga tavapärasest ebakindlam.

 

 

 

Kristjan Eljand

Innopolis Konsultatsioonid ärikonsultant

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077