Autor: Tööstusuudised.ee • 20. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsa- ja puidutööstus on Eesti väliskaubanduse eestvedaja

2018. aastal ületas puidu ja puittoodete eksport juba teist aastat 2 miljardi euro piiri. Võrreldes 2017. aastaga kasvas eksport 12% ning jõudis 2,38 miljardi euroni. Enim eksporditi puidust kokkupandavaid ehitisi, saematerjali, ehitusdetaile ja puitmööblit ning selle osi. Valdkonna import oli 2018. aastal 760 miljonit eurot.
Spoonitootmine OÜ Balti Spoon tehases.
Foto: Raul Mee

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul on metsa- ja puidusektor Eesti majanduse üks tugitalasid. “Eesti kaubavahetuse puudujääk oli 2018. aastal 1,8 miljardit eurot - me impordime pea kahe miljardi euro väärtuses asju rohkem, kui ekspordime. Suurim ülejääk oli seejuures puidu ja puittoodete kaubavahetuses,” ilmestas Välja väliskaubandust. “Metsa- ja puidusektor on valdkond, kus meil on välismaailmale palju rohkem pakkuda, kui neilt saada. Eesti puittooted on hinnatud üle maailma ja meie puidutööstus suudab pakkuda tipptasemel toodangut konkurentsivõimelise hinnaga, hoolimata kohati konkurentidest kõrgemast tooraine hinnast,” sõnas Välja.

Suurimad kaubagrupid eksportimisel on puidust kokkupandavad ehitised (17%), saematerjal (13%), puidust ehitusdetailid (13%), puitmööbel ja selle osad (11%). Rahalises mahus eksporditakse kõige enam Skandinaaviamaadesse ning Saksamaale. Suurimad kaubagrupid, mida Eestisse imporditi on saematerjal (41%), paber ja papp (15%), puitmööbel ning selle osad (8%). Peamised importriigid on Venemaa, Soome ja Läti.

Välja sõnul Eestil veel suur potentsiaal puidu keemilisel ja molekulaarsel töötlemisel. “Puidust saab lisaks mööblile ja puitmajadele luua ka palju muud. Tänased tehnoloogiad võimaldavad puidust luua juba pea kõike, mida on varasemalt tehtud taastumatutest loodusvaradest: (plast)pakendeid, riideid, maju, autosid, päikesepaneele, kosmeetikatooteid ja isegi arvutiekraane,” näitlikustas Välja. “See on suund, kuhu Eesti metsa- ja puidusektor plaanib lähitulevikus areneda ja Eestit seeläbi rikkamaks muuta” ütles Välja.

Ekspordimahtude kasvu taga on olnud ka sektori investeeringud tehnoloogiasse. Statistikaamet andmetel investeeriti aastatel 2013-2017 sektori ettevõtetesse kokku 1,57 miljardit eurot. Investeeringute kasv on taganud ka stabiilse lisandväärtuse kasvu sektoris. Metsa- ja puidusektor on lisaks Eesti ekspordi edendamisele ka märkimisväärne tööandja, pakkudes tööd ligi 40 000 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077