Autor: Tööstusuudised.ee • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM toetab 5,3 miljoniga ettevõtete automatiseerimist

Robotiseeritud ladu Suurbritannias.
Foto: Peter Nicholls, Reuters/Scanpix
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium suunab aastatel 2019-2020 digidiagnostika toetusmeetme kaudu Eesti ettevõtetesse 2,3 miljonit eurot töölõikude leidmiseks, kus saaks paremini rakendada digitaalseid või robotlahendusi.

Lisaks sellele avatakse 3 miljoni euro mahus investeeringutoetuse meede, mis aitab maandada riske digitaliseerimise rakendamisel, automatiseerimisel ja robotite kasutamisele üleminekul.

„Üheks suurimaks tööstussektori väljakutseks on digitaliseerimine. Samas võimaldaks see oluliselt tõsta meie majanduses loodavat lisandväärtust. Oluline on tööstusettevõtete toetamine väärtusahelates kõrgematele positsioonidele tõusmisel, kasutades automatiseerimise ning kaasaegsete digitaalsete tehnoloogiatega avanevaid võimalusi,“ selgitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

Hetkel on tööstusettevõtjatel võimalik saada EASist toetust digidiagnostika läbiviimiseks, mis annab hinnangulise soovituse digitaliseerimis- ja automatiseerimisalaste parendustegevuste osas, nende tegevuste võimaliku ajakava ning hinnangu tegevuste maksumusele, tasuvusajale ning mõjule ettevõtte majandusnäitajatele.

Nüüd arendavad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning EAS partnerluses ettevõtjatega järgmise etapi toetuslahendust, mille abil saaks alates juunist pakkuda tööstusettevõtjatele rahalist lisakatet digitaalsetesse tehnoloogiatesse investeerimisel. Kahe meetme kogumahuks on 5,3 miljonit eurot, millest 3 miljonit suunataksegi investeeringute toetuseks.

Ettevõtetel on investeerimistoetuse abil võimalik katta kuni 50% abikõlbulikest kuludest kuni 200 000 euro suuruses mahus. “Ettevõtted vajavad kindlustunde tekitamiseks edulugusid, mis annaksid neile julgust ja soovi digitaliseerimisega ulatuslikumalt tegeleda ning mille läbi nad ka ise õpiksid ning teisi inspireeriksid”, sõnas minister Tammist.

Oluliseks eelduseks digitaliseerimise ja automatiseerimise investeeringutoetuse saamiseks on ettevõttes eelnevalt läbi viidud digidiagnostika, milleks võib ettevõtja kasutada nii riigi poolt pakutavat digidiagnostika toetust kui viia läbi see enda ressursside varal. Digidiagnostika alusel koostataksegi ettevõtte digitaliseerimise teekaart.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077