Autor: Pille Ivask • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma ostis Soomes aknatootmise

Fenestra juht Lauri Laast
Foto: Raul Mee
Eesti aknatootja Fenestra ostis ära Soome pankrotistunud ettevõtte Domuse aknaäri.

Fenestra juht Lauri Laast tehingu summat ei avalikusta.

Laast meenutas, et on kord juba pankrotistunud ettevõtte välja ostnud. Toona oligi tegu Fenestraga, mis läks pankrotti 2014. aasta alguses.

„Eks see sõltub turu olukorrast, aga äriplaan näeb ette, et viie aasta jooksul tahaks raha teenima panna,“ vastas Laast küsimusele, kui kiiresti võiks ettevõte Domuse tehingu maksumuse tasa teenida.

Edasiste plaanide kohta märkis Laast, et tootmine läheb kõigi plaanide kohaselt lahti juba aprillis ning esimesel tegevusaastal oodatakse Domuse ärilt 12–15 miljoni euro suurust käibelisa. Teisel aastal peaks käive jääma juba samasse suurusjärku, nagu ta on olnud. Äripäev on varem kirjutanud, et Domuse aastakäive jääb 40–50 miljoni euro juurde, sellest aknaäri moodustab 22–23 miljonit eurot. Lisaks aknaärile ajab Domus ka köögimööbliäri.

Ettevõtja Rain Lõhmuse osalusega investeerimisfond Livonia Partners sõlmis eelmise aasta lõpus lepingu, et osta aknatootja Fenestra aktsiatest 60%. Küsimusele, kas Fenestra võttis Livonia pardale eesmärgiga teha Domuse tehing, vastas Laast, et Livonia aitab Fenestral rahvusvaheliselt laieneda ning Domuse ost oli loomulik asjade kulg.

Jahib Rootsi ettevõtet

Tulevikuplaanide kohta tõdes Laast, et plaan on ettevõtteid juurde soetada, ent praegu midagi konkreetset silmapiiril siiski pole. Suund on aga selgelt võetud Rootsile, kuigi piilutud on ka lõunanaabrite juurde Lätti.

Laast lisas, et idee järgi võiks Fenestral olla tehas nii Rootsis, Soomes kui ka Eestis. „Mitme tehase hoidmine erinevates riikides on sünergia tekitamine, mida me planeerime,“ lisas Laast.

Domuse ost võimaldas Laasti sõnul juurde saada eeskätt tootmisvõimsust, sest Eesti tehas on viimased poolteist aastat olnud „puupüsti täis“. Domuse tehase ostmine tähendab tootmispinna kolmekordistumist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077