Autor: Tööstusuudised.ee • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Orkla paigaldab Eesti tehastesse uusi roboteid

Orkla Eesti finantsjuht Marko Kaha on üks aasta mõjukamatest finantsjuhtidest.
Foto: Erakogu
Orkla Eestil on praegu Põltsamaa Felixi ja Kalevi Põrguvälja tehastes käimas uute robotite paigaldamine, kirjutab Finantsuudised.ee.

Orkla Eesti alustas eelmisel aastal suurema digitaliseerimisega. „Võtsime kontsernilt nende välja valitud lahenduse tootmisliinide efektiivsuse mõõtmiseks ja analüüsimiseks: laserloendurid mõõdavad, kui efektiivselt liin töötab, saad teada, mitu kilogrammi selles ajaperioodis läbi käib. Saame tootmisest täpse ülevaade, selle baasil saab hakata optimeerima, kus midagi kulub ja mida efektiivsemalt teha,“ selgitas ettevõtte finantsjuht Marko Kaha.

BIG4 audiitorbürood ja Äripäev valisid Marko Kaha üheks aasta mõjukaimaks finantsjuhiks. Loe põhjendust ja vaata, kes on teised nomineeritud, siit.

Võitja kuulutatakse välja Pärnu Finantskonverentsil 11. aprillil.

Samuti seadis ettevõte koostöös Telia ja Aiotexiga sisse ruumi keskkonna parameetrite monitoorimise süsteemi. "Meile on šokolaadi kvaliteedi seisukohalt väga tähtsad temperatuur ja niiskuse tase. Katsime ühe osa tehasest asjade internetiga, st panime üles vastavad termostaadid ja andurid, mis lähevad Telia pakutavasse pilvelahendusse ja saame sealt andmed endale sobivas vormis tagasi. Kvaliteedijuhtimiseks detailne data. Kui on kaubaga mingi kvaliteediprobleem, saab vaadata, millised parameetrid täpselt selle partii tootmise ajal olid. Täna on see info veel kõik kaustikutes."

Käib robotite paigaldamine

Lisaks on praegu nii Põltsamaa Felixi kui ka Kalevi Põrguvälja tehastes käimas uute robotite paigaldamine. Sinna peaks Kaha sõnul tulema ka ühendus majandustarkvaraga, et robot oskaks toote õigesti arvele võtta ja korrektselt märgistused ning etiketid peale trükkida. Tootmisse pandi esimesed robotid 2011. aastal, need tõstavad kaste üksteise peale.

„Tasuvusarvutus näitas siis küll, et inimene teeks asja odavamalt, aga see ei võta ju arvesse seda, et töötaja võib vahepeal haigeks jääda. Kui mõelda, et üks inimene tõstab vahetuse jooksul kuus kuni kaheksa tonni kaupa, on tähtis mõelda ka terviseriskidele.“

Täna tasub robotite paigaldamine end ära, aga automaatladu veel ei paneks, võtab Kaha teema kokku.

Loe pikemalt Finantsuudistest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077