Autor: Indrek Mäe • 20. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks eelistab välisinvestor Leedut, mitte Eestit?

Baltikumis tubakatootmistehast omav ning siit suuremahuliselt Jaapani turule eksportiva Philip Morrise Balti juhi sõnul ei sobi ebakindlus regulatiivses raamistikus, maksunduses ja tööjõuküsimustes nende pikaajalise strateegiaga.
Philip Morrise Balti juht Mindaugas Dacys
Foto: Erakogu

"Tulles tänasesse päeva, siis Philip Morris omab pikaajalist strateegiat ja kavatsusi – igasugune ebakindlus regulatiivses raamistikus, maksunduses ja tööjõuküsimuses tekitab investeeringute tegemisel kõhklusi," tõi Philip Morrise Balti juht Mindaugas Dacys Äripäevale antud intervjuus välja põhjuse, miks eelistatakse praegu investeerimisel Leedut Eestile.

Järgneb intervjuu Mindaugas Dacysega.

Kas traditsiooniliste sigarettide äri on pikas perspektiivis jätkusuutlik või on see suitsetajate hulga vähenemist arvestades surev äri, mille käive enam ei kasva?

Maailma Terviseorganisatsioon WHO on välja toonud, et 2025. aastal on maailmas sama palju suitsetajaid kui praegu. Sellegipoolest on Philip Morris Internationalil kavas võtta suund suitsetamisest loobumisele ja näeme end tulevikus täiesti suitsuvaba ettevõttena. See on võimalik tänu tohutule teadustööle, mida oleme teinud üle kümne aasta. Teadustöö tulemusel arendame välja tervisele vähemkahjulikud tooted suitsetajate jaoks, kes oma harjumusest nagunii ei loobuks.

Millisena hindate Balti riikide ärikliimat? Kas Eesti, Läti ja Leedu on pigem sarnased või on igaühel kindlad eelised ja puudused?

Globaalses mõttes on kõik kolm Balti riiki väga sarnased. Olen tegutsenud Philip Morrise Balti juhina praeguseks kolm aastat ning mõned riigipõhised erinevused siiski on. Oleme seni Eestit käsitlenud kõige ettevõtjasõbralikuma Balti riigina regioonis, mida toetab digi- ja e-teenuste kiire areng ning teadustegevus. Sellegipoolest on Eestile atraktiivsuse poolest järgi jõudmas Läti ja Leedu – nad arenevad viimasel ajal nii teadustöö, ärikeskkonna, innovatsioonisõbralikkuse kui ka maksu- ja tööjõupoliitika kontekstis kiiremini.

Aastal 2015 investeeris Philip Morris oma tootmishoonesse Klaipedas 40 miljonit eurot – kas investeering on end õigustanud?

Klaipeda tehas on ainus suurem tubaka tootmise keskus Baltikumis. Oleme sinna investeerinud mitme lainena ning selle võimekus on suurenenud kümme korda. Tahame selle aasta lõpuks toota Klaipedas 38 miljardit sigaretti aastas. Globaalsel tasandil soovitakse võtta suund rohkem uudsete toodete tootmisele ning seetõttu on Klaipeda saanud juurde traditsiooniliste sigarettide tootmismahtusid. Klaipedat on tunnustatud tootmiskvaliteedi poolest. Muuhulgas annab Klaipeda enamuse sigarettidest, mis eksporditakse Jaapani turule; Baltikumi turg moodustab Klaipeda kogutootmisesest 4-5 protsenti.

Miks te valisite Leedu, mitte Eesti või Läti? Miks peaks Eesti üldse tahtma tubakainvesteeringuid endale?

Philip Morris International omandas Klaipeda tehase 1993. aastal ja juba siis oli see üks suurimaid tubakatootmise kohti Baltikumis. Koht valiti välja parimat geograafilist asukohta ja sadamaid silmas pidades. Samuti oli tähtis taskukohase tööjõu olemasolu. Tulles tänasesse päeva, siis Philip Morrisel on pikaajaline strateegia ja kavatsused. Igasugune ebakindlus regulatiivses raamistikus, maksunduses ja tööjõuküsimuses tekitab investeeringute tegemisel kõhklusi.

Loe täispikka intervjuud Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077