Autor: Mait Kraun • 26. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: rauamaagi hinnad tõusid; aktsiaturgude langus survestab vase ja teiste metallide hindu

Metallid on surve all
Foto: Raul Mee
Nädala börsiuudised: rauamaagi hinnad tõusid järsult, kasvu toetab Hiina; aktsiaturgude langus survestab vase ja teiste metallide hindu; turgude volatiilsus toetab kulda; nafta hinnalangus muudab bensiini odavamaks.

Globaalne terasetootmine tõusis tublisti ja see viis rauamaagi hinna kõrgeima tasemeni alates veebruarist. Kõige enam panustas tootmise kasvu Hiina.

Aktsia- ja võlakirjaturgude volatiilsus mõjutas vase ja teiste metallide hinda negatiivselt. Kardetakse, et kaubandussõda ning intressimäärade tõus võivad globaalset majandust aeglustada.

Ka sellel nädalal sai finantsturgude toimunud segadusest kasu kuld, mille hind tõusis kolme kuu kõrgeima tasemeni.

Nafta hinnalangus jätkub ning bensiin odavneb, mis annab lootust, et hinnalangus jõuab peagi ka Eesti tanklatesse.

Rauamaagi hinnad tõusid järsult

Globaalse terasetootmise kasv pani rauamaagi sellel nädalal kallinema, ühtlasi jõudis tooraine kõrgeima tasemeni alates veebruarist.

Qingdao sadama rauamaagi hind tõusis nädalaga lausa 4,8 protsenti ja tonn maksis reede pärastlõunaks 76,4 dollarit.

Maailma terasetootmine tõusis septembris 4,4 protsenti, 152 miljoni tonnini (võrreldes eelmise aasta sama ajaga), selgub World Steel Associationi andmetest. Esimese üheksa kuu tootmine kasvas 4,7 protsenti, 1,35 miljardi tonnini.

Kasvu toetab Hiina

Kõige enam panustas terasetootmise kasvu Hiina, kus tootmine suurenes septembris 7,5 protsenti, 80,8 miljoni tonnini. Mahte tõstetakse, sest peagi hakkab talvehooaeg, mil hakkavad riigis kehtima tootmispiirangud.

USA terasetootmine suurenes septembris 9 protsenti (aastases võrdluses), sest tariifid toetavad siseriiklikke hindu.

Aktsiaturgude langus survestab vase hinda

Vase hinnad hakkasid sellel nädalal kukkuma, vaatamata sellele, et varud kukkusid viimase viie aasta kiireimas tempos, vahendab Reuters.

Peamiselt survestas vaske globaalsete aktsiaturgude langus. Investorid muretsevad, et kaubandussõda ning intressimäärade tõus võivad globaalset majanduskasvu aeglustada, mis mõjuks vase nõudlusele kehvasti.

Londoni metallibörsi varud langesid aga 13 aasta madalaima tasemeni, mis pakkus hindadele teatavat tuge.

„Aktsiaturgudel on viimastel nädalatel kehvasti läinud ja metallidele see hästi ei mõju,“ ütles BMO Capitali Marketsi tooraineuuringute juht Colin Hamilton.

„Aasta lõpus peaks vasehinnad aga tõusma, sest Hiina majandusandmed võivad valitsuse stimuleerimise tõttu paraneda. Samas sõltub vase hind suuresti ka finantsturgude stabiilsusest,“ nentis Hamilton.

Vase hind langes nädalaga kokku 0,6 protsenti, 6125 dollarini tonnist.

Turgude volatiilsus toetab jätkuvalt kulda

Väärismetallidel läks aktsiaturgude languse tõttu ka sellel nädalal hästi.

Reedel tõusis kulla hind kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest investorid otsivad finantsturgude volatiilsuse eest varju. Nädalaga kallines kulla untsihind 0,7 protsenti, 1236,5 dollarini untsist.

„Aktsia- ja võlakirjaturgude segadus muudab kulda atraktiivsemaks. Kui turud jätkavad langust, siis pakub see kullale täiendavat tuge. Seejärel tulevad turule trendi panustavad investorid, kes toetavad omakorda hinda,“ ütles GoldMoney.comi uuringute juht Alasdair Macleod.

Hõbeda hind tõusis 0,6 protsenti ja unts maksab 14,68 dollarit. Plaatina jäi samale tasemele ja untsi eest tuleb välja käia 825,5 dollarit. Pallaadiumi hind tõusis 1 protsendi, 1093 dollarini untsist.

Teistest toorainetest odavnes tsink 2,3 protsenti ja alumiinium kukkus 1,2 protsenti. Kummagi tonnihind oli reede pärastlõunaks vastavalt 2625 ja 1990 dollarit.

Tina tonnihind tõusis 1,6 protsenti, 19 335 dollarini. Nikkel odavnes 1,7 protsenti ja tonn maksab 12 144 dollarit.

Nafta jätkab kukkumist

Naftahinnad kukkusid juba kolmandat nädalat järjest, sest Saudi Araabia hoiatas ülepakkumise eest. Aktsiaturgude langus ning mure kaubanduse pärast mõjutab samal ajal nõudluse väljavaadet negatiivselt.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 3,7 protsenti ja WTI kukkus 2,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 76,89 ja 67,33 dollarit.

„Tundub, et olukord võib lühemas perspektiivis jätkuda, sest müüjad on jätkuvalt domineerimas ning tahavad hindu madalamale suruda,“ ütles maaklerfirma PVM Oili analüütik Stephen Brennock Reutersile.

Sellel nädalal on naftaturgu räsinud ka aktsiaturgude kiire langus. Peamiselt peetakse selle põhjusteks USA-Hiina kaubandussõda, arenevate turgude valuutade odavnemist ning intresside kasvu.

Bensiini maailmaturu hind langes nädalaga 2,6 protsenti, 689,3 dollarini. Viimasel ajal on bensiin kiiresti odavnenud ja see annab lootust, et ka Eesti tanklates hakkab langus peagi kajastuma.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077