25. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on ostujuhtimise uus normaalsus?

Andmed on tänapäeva kõige väärtuslikum vara, milleta kobaksime pimeduses.
Foto: Columbus Eesti
Andmed on meie aja kõige väärtuslikum vara. Ilma usaldusväärsete andmeteta muutume me pimedaks ja ebakindlaks. Keegi meist ei kujutaks ette, et püüaksime tipptunnil ületada neljarealist kiirteed kinni seotud silmadega ja kõrvaklapid peas. Ometi, ettevõttena loodame tihtipeale konkurentsi kiirrongist pääseda vaatamata sellele, et me täpselt ei tea, kustpoolt või millise kiirusega ta meile läheneb, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Indrek Sabul.

Ettevõtte kasumlikkus on ostujuhi käes

Ostujuhtimisel on erakordselt suur mõju ettevõtte tulemuslikkusele. Arvestades, et tihtipeale on üle 90% ettevõtte kuludest on seotud tarneahela kuludega, siis on just ostujuhtimine see, mille abil on võimalik saavutada olulist kulusäästu. On väidetud, et tootmisettevõttes mõjub 5% kokkuhoidu ostukuludelt kasumile samaväärselt, kui 50% käibe kasv. Seega on ostujuht see, kellelt oodatakse tulemusi - oleks tal vaid vajalikud andmed olemas, mille põhjal otsuseid teha.

Peamine takistus on puudulikud või ebausaldusväärsed andmed

Iga ostujuht on oma karjääri jooksul proovinud arvutada optimaalset tellimiskogust (EOQ - Economic Order Quantity), puhvervaru (Safety Stock) või tellimispunkti (Reorder Point). Kuid ilmselt enamik meist on kogenud seda, et nende arvutuste tegemine Excelis ei anna soovitud tulemust.

Liiga palju on dünaamiliselt muutuvaid numbreid, et staatilistes Exceli tabelites õigeid ja ajakohaseid arvutusi teha. Nõudlus ei ole ju stabiilne, tarneajad kõiguvad, algandmeid peab erinevatest aruannetest kokku kopeerima. Paljusid andmeid ei ole üldse majandustarkvaras olemas või siis tuleb neid olulisel määral töödelda enne, kui nad ostujuhile kasutuskõlblikuks muutuvad. Lisaks on töökoormus igapäevaste "tulekahjude" kustutamisel niigi suur.

Tulemuseks on lõpuks ikkagi "laest võetud" minimaalsed ja maksimaalsed kogused, oma kogemustel põhinevad ostupartiide suurused ning nõudluse ebastabiilsuse tõttu on alati "igaks juhuks" veidi ülemääraseid varusid. See on ka mõistetav, sest tootmisseisak on võrreldamatult suurema kahjuga, kui varude ülekulu.

Digitaliseeritud ostujuhtimine - uus normaalsus

Ometi, ka praegu on päris palju vajalikke andmeid olemas. Majandustarkvara salvestab pidevalt andmed tellimuste ajaloo-, tarnete- ja tarneaegade, hindade ja palju muu kohta. Lao- ja tootmistarkvarad koguvad infot materjalide liikumisest ja tarbimisest ning seadmete andurid väljastavad erinevat tehnilist informatsiooni tootmisprotsesside kohta. Lisaks veel tulu- ja kuluandmed raamatupidamise tarkvarast.

 

Indrek Sabul on viimased rohkem kui 5 aastat keskendunud Eesti tootmis- ja logistikaettevõtete digitaliseerimise edendamisele. Ta on välja töötanud digitaliseerimismetoodika, mis keskendub digidiagnostikate läbiviimisele, digivisioonide ja – arengukavade loomisele ning nende plaanide elluviimisele.

Indrek on üks Eesti kõrgelthinnatumaid ärikonsultante.

Neid andmeid kombineerides on hõlpsasti võimalik välja arvutada kõikide ostumaterjalide optimaalsed lao- ja tellimiskogused, tellimispunktid, min/max- ja puhvervarud ning koostada ka tellimissoovitused. Kasutada saab selleks kas majandustarkvara (ERP) funktsionaalsust, visuaalset analüütikat või muid lahendusi. Valitud vahendid sõltuvad konkreetse ettevõtte eripärast.

Kuid digitaliseeritud ostujuhtimine ei tähenda ju ainult seda. Uus normaalsus on see, et tänu tehisintellekti ja masinõppe võimalustele ning laiemalt tehnoloogia arengule muutub terve ostujuhtimise funktsioon ettevõttes. Kui enne oli ostja ülesanne tellida kaupu ja varustada tootmist materjalidega, siis digiajastul on  ostuosakond  juhtkonna strateegiliseks partneriks nii riskijuhtimises, müügiedu kasvatamises kui ka LEAN-tootmise korraldamises. Seda tänu võimekusele andmeid koguda ja kasutada. Hästi juhitud tarnijasuhted, just-in-time tarnekvaliteedi tagamine, optimaalne sortiment, kontroll kogukulude üle ja minimaalsed riskid võimaldavad ettevõttel jätkusuutlikult kasvada.

Selle kõige saavutamiseks on vaja vaid digitaliseeritud tööprotsesse, et koguda tõepäraseid ja ajakohaseid andmeid ning tehnoloogilist võimekust andmete analüüsimiseks, tõlgendamiseks ning nende edasiseks kasutamiseks väärtusloomes.

Digitaliseerimiseksperdid jagavad nõu

Kui tunned, et lisainspiratsioon ja mõtete vahetamise digitaliseerimisekspertidega loob Sinu ettevõttele kasu, siis soovitame end registreerida tasuta konsultatsioonile SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077