Autor: Tööstusuudised.ee • 25. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti puitmajaklastrit asus juhtima Eeva Vahtramäe

Eeva Vahtramäe ja puitmajaklastri ettevõtete juhid
Foto: Eesti puitmajaklaster
Möödunud kuul tiitlitega „Tunnusta ettevõtluse edendajat 2018“ ja „Koostööprojekt 2018“ esile tõstetud Eesti puitmajaklastril täitub kümnes tegevusaasta. Sektori tugiorganisatsioonil on alates oktoobrist uus juht Eeva Vahtramäe.

Klastri nõukogu liige, Nordic Houses KT OÜ tegevjuht ning klastri üks asutaja Argo Saul sõnab, et talle valmistab klastri arengutee jätkuvalt rõõmu. “Hästi on veel meeles, et 2008. aasta majanduskriisi mõjul langes ka puitmajasektor väga tugeva majandusliku surve alla. Puitmajaklastri katusorganisatsioon, Eesti Puitmajaliit, oli sisuliste küsimuste ees, et kas jätkata ning kui jah, siis kuidas sektor keerulisest olukorrast välja tuua. Tol korral otsustasime, et fookus peab olema eksport, ühine tööriist selleks klaster ning meie eesmärk jõudmine Euroopa suurimaks puitmajade eksportööriks.”

Ambitsioonika plaani ellu viimiseks vajasid puitmajatootjad ilmselgelt tuge. Samal aastal tuli tootmissektoritele appi riik läbi klastrite programmi, mis on Sauli sõnul olnud Eesti majanduspoliitikas üks tõhusaim sektorite kompetentse ning võimekust koondav toetusmeede. “Organisatsioonina on klaster äärmiselt keerukas vorm ning selle aluseks on usaldus. Edukas toimimine on seotud aga eelkõige tugeva ja süsteemse juhtimisega. Oleme klastri nõukogus teinud selles osas õnnestunud valikuid, näiteks esimesel viiel aastal juhtis klastrit võimeka käivitajana Elari Kivisoo ning viimasel viiel aastal oluliste kompetentside ja tulemusliku koostöö arendajana Lauri Kivil.” Mõlemad juhid tegutsevad sektoris aktiivselt edasi, Kivisoo eraettevõtluses ning Kivil tegevjuhina Eesti Puitmajaliidus.

Oktoobrist klastri juhtimise üle võtnud Eeva Vahtramäe on tänaseni töötanud klastri turundusspetsialistina. Sauli sõnul on Vahtramäe peamised väljakutsed klastri rahvusvahelise koostöövõrgustiku arendamine ning sihtturgudel sektori uute müügikanalite loomine. 

“Eesti puitmajaklastri ja kogu selle tegevuste koordineerijaks asumine on isiklikus plaanis suur samm ja kahtlemata oluline vastutus,” lausub Vahtramäe klastrijuhi rolli eelmiselt üle võttes.  “Samas senise turundustöötaja positsioonilt on klastri areng, sektori ettevõtete profiil ning murekohad hästi  teada.” Vahtramäe lisab, et puitmajatootjad on võrgustikuna juba praegugi väga võimekad, kuid kindlasti peitub klastris hulgaliselt ressurssi ja kasvupotentsiaali. “Näen, et klastri oluline arengusuund on juba toimiv tootjate ja sidusorganisatsioonide võrgustik ka rahvusvahelistel turgudel efektiivsemalt käima saada ning läbi selle  tagada nii klastri kui klastri ettevõtete konkurentsivõime järjepidev kasv.”

Eesti puitmajaklaster on kohalikke tugevaid majatootjaid, tarneahela partnereid ning teadus- ja haridusasutusi ühendav võrgustik, mille eesmärk on puitmajasektori ekspordivõimekuse, rahvusvahelise tuntuse ning müügi kasvatamine läbi ühistegevuste. Tänaseks on klaster arenenud reaalseks koostööplatvormiks, mis tegeleb sektori eesmärgistatud turunduse ning arendustegevuste koordinaatorina. Puitmajaklastrisse kuulub käesoleval hetkel 46 ettevõtet, kes esindavad enam kui 60% sektori müügikäibest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077