Autor: Tööstusuudised.ee • 1. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BLRT Grupp ehitab Fääri saarte jaoks uurimislaeva

BLRT Grupp ehitab Fääri saarte jaoks uurimislaeva
Foto: BLRT Grupp
Septembris leidis BLRT Grupi Klaipeda laevatehases Western Baltija Shipbuilding aset Fääri saartele ehitatava uurimislaeva kiilupaneku tseremoonia.

Ehituse algust tähistavast üritusest võtsid osa tellija – MEST Shipyard’i – ja tulevase laevaomaniku – Fääri Mereuuringute Instituudi – esindajad.

„Panime kiilu uurimislaevale, mis aitab uurida ookeanide mereelustikku ning säilitada piisavad kalavarud nii praegustele kui ka tulevastele põlvkondadele. Kõik fäärlased jälgivad ehitustöid väga pingsalt.

See on võtmetähtsusega projekt nii Fääri saarte elanikele kui ka valitsusele,“ ütles Fääri Mereuuringute Instituudi direktor Eilif Gaard.

„Valisime ehitajaks Western Baltija Shipbuilding’u, ühe parimaist laevatehastest, kel on astatepikkune töökogemus laevaehituses, hea maine ja usaldusväärsus,“ kommenteeris MEST Shipyard’i juht Mouritz Mohr.

Western Baltija Shipbuilding ja Fääri saartel tegutsev ettevõte MEST Shipyard allkirjastasid uurimislaeva kere ehitamise ja selle osalise seadmestamise lepingu tänavu veebruaris. 54 meetri pikkuse ja 13,6 meetri laiuse laevakere valmistamiseks kulub ligi 800 tonni terast, tekiehitise jaoks on eraldatud umbes 40 tonni alumiiniumit. Paigaldust ootavad torustikud, generaatorid, sõu- ja rooliseadmed ning muu. Projektiga plaanitakse lõpule jõuda 2019. aasta suvel, misjärel toimetatakse laev viimistlustöödeks Fääri saartele.

Fääri valitsuse tellimusel valmiv alus on mõeldud säästva kalapüügi ja mere bioloogiliste ressursside uurimiseks. Laevale on kehtestatud ranged müranõuded Silent-R ning tal peab olema jääklass C.

Western Baltija Shipbuilding on ka varem uurimislaevu ehitanud. Pea neli aastat tagasi valmis mitmefunktsiooniline mereuurimisalus Mintis, mis anti üle Klaipeda Ülikoolile. Uurimislaeva ehitamine on erakordselt keeruline protsess, mis eeldab hulga erinevate seadmete paigaldamist.

Laevatehas MEST on neljast ettevõttest koosnev kontsern, millest vanim on asutatud 1898. aastal. MEST on sügavalt juurdunud traditsioonide ja suurte kogemustega ettevõte, mis annab oma teadmisi ja väärtusi edasi põlvest põlve.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077