21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: pole vaja luua töökohti, vaja on inimesi, kes töö ära teeksid

Olle Horm
Foto: Andras Kralla
Valgamaa lihatööstuse Atria Eesti juht Olle Horm ei pea õigeks, et riik aitaks töökäte puuduses hoopis töökohti juurde luua.

Riik plaanib tuua tagasi Ida-Virumaal alates 2016. aasta maist kuni eelmise aasta lõpuni jagatud töökohtade loomise toetuse ning tuua selle seekord ka Kagu-Eestisse. Kui sealne ettevõte loob kahe kuu jooksul vähemalt viis töökohta, maksab riik kinni poole töötaja töötasust. Valgamaa suur tööandja, lihatööstuse Atria Eesti juht Olle Horm peab sellist toetust praegust olukorda naeruvääristavaks.

"See on asi asja pärast,“ ütles Horm. Tema hinnangul on see järjekordselt mingil ajahetkel Euroopa fondide ärakasutamine. "Ma ütleksin, et see on rohkem ametnike rõõm.“

Hormi sõnul ei ole töötajaid kuskilt võtta, ehkki töötuse määr on just Valgamaal Eesti kõrgeim. "Ma ei võitle täna sellega, et mul oleks abi vaja töökohtade loomisel, mul oleks vaja inimesi, kes töö ära teeksid.“ Tema sõnul ei ole neist registreeritud töötutest abi, sest vähesed saadaval olevad inimesed kas ei viitsi või ei taha tööl käia ning sel hetkel töökohtade juurde loomine Hormi sõnul erilist rõõmu ei too.

"Suur osa inimesi, andke andeks, oma iseloomuomaduste ja teatud nõrkuste tõttu ei olegi võimelised tööl käima viis päeva nädalas,“ rääkis Horm. Tema sõnul on neil praegu töötajaid piisavalt, kuid suvel ja teistel tihedamatel perioodidel on nad jällegi väga hädas.

Plaan ootab kooskõlastamist

Sotsiaalministeerium saatis oma plaani kooskõlastamisele. Töökoha loomise toetust on kavas maksta tööandjatele, kes loovad kahe kuu jooksul vähemalt viis töökohta. Et soodustada eelkõige töökohtade loomist, mille panus piirkondade majandusarengusse oleks suurem, toetatakse ainult neid töökohti, kus makstav töötasu on vähemalt poolteistkordne alampalk, mis 2018. aastal on 750 eurot.

Tööandjale hüvitatakse osaliselt töötaja palgakulud ehk 50% töötaja töötasust, ülempiiriga kahekordne töötasu alammäär. Tööle tuleb võtta töötu, kes eelnevalt on olnud tööta üle kuue kuu ning on arvel Ida-Viru, Põlva, Valga või Võru maakonnas. Tööandjat toetatakse ka uute töötajate oskuste arendamisel, hüvitades vajadusel iga värvatud töötaja koolituskuludest kuni 2500 eurot.

Loe pikemalt Äripäevast

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077