Autor: Mait Kraun • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: investorite hirm kaubandussõja osas on taandunud; nafta hind tõuseb

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: investorite hirm kaubandussõja osas on taandunud; vaseturul viimastel kuudel puudujääk; Goldman on toorainete osas jätkuvalt positiivne; kulla hinnasihti vähendati; nafta hind tõuseb, bensiin odavnes veidi.

Viimastel kuudel on toorainete hinnad USA-Hiina kaubandussõja tõttu tunduvalt langenud. Juunikuisest tipust on näiteks vask odavnenud 15 protsenti.

Need mured on mõneti taandunud, sest sellel nädalal lauale toodud tariifimäärad olid oodatust madalamad. Lisaks sellele plaanib maailma suurim metallitarbija, Hiina, majandust turgutama hakata.

„Sellel nädalal on meeleolud suuresti muutunud,“ ütles Saxo Banki analüütik Ole Hansen. Lisaks sellele on vaseturg olnud suvel defitsiidis.

Vaseturul viimastel kuudel puudujääk

Globaalse rafineeritud vaseturu defitsiit oli juunis 45 000 tonni, selgub International Copper Study Groupi andmetest. Mais oli defitsiit 50 000 tonni.

Selle aasta esimese kuue kuu jooksul oli defitsiit kokku 51 000 tonni. Eelmise aasta samal perioodil oli turul 148 000 tonni suurune puudujääk, teatas ICSG.

Maailma rafineeritud vase toodang ulatus juunis 1,95 miljoni tonnini, tarbimine oli 2 miljonit tonni.

Vase hind tõusis nädalaga kokku 3,2 protsenti, 6206 dollarini tonnist. Tegemist on suurima tõusuga alates juuni algusest ning osalt on põhjuseks see, et investorite arvates ei pruugi USA-Hiina kaubandustüli nii palju kahju tekitada kui arvati.

Goldman on toorainete osas jätkuvalt positiivne

Goldman Sachs teatas, et vaatamata tugevnevale dollarile on nad toorainete osas jätkuvalt positiivselt meelestatud. Peamine põhjus on füüsiliste toorainete puudujääk.

Dollar on viimasel ajal tõusnud, millele on kaasa aidanud oodatust tugevam USA majandus, mis on muutnud analüütikud optimistlikumaks ka maailmamajanduse osas, teatas investeerimispank.

Tõsi, USA dollariindeks (DXY) on sellel nädalal langenud 1 protsendi võrra, aga viimastel kuudel on trend olnud kaubanduspingete tõttu vastupidine. Investorid panustavad sellele, et dollar tõuseb riskantsemate valuutade arvelt.

Varude kasutamisel füüsilised piirangud

„Investorid on olnud riskide osas sellel suvel vastumeelsed, mille tõttu loobuti arenevate turgude varadest, eriti Hiinas,“ ütles Goldman neljapäeval avaldatud kommentaaris.

Tugevam dollar muudab dollarites nomineeritud rahvusvahelised toorained teiste valuutade kasutajate jaoks kallimaks. See tähendab, et kõrgema hinna tõttu eelistatakse impordi asemel varude kasutamist.

„Sellel on aga füüsilised piirid, sest Hiina varude vähenemine on juba praegu tekitanud füüsilise nafta ja metallide jaoks suured preemiad,“ teatas pank.

Kulla hinnasihti vähendati

Goldman on arenevate turgude varade müügi tõttu kärpinud ka kulla hinnasihti. Kui varem oli 12 kuu hinnasiht 1450 dollarit untsist, siis praeguseks on see langetatud 1325 dollarini untsist.

Tõsi, praeguse hinnaga võrreldes on see jätkuvalt küllaltki kõrge hinnasiht. Sellel nädalal tõusis kulla hind 0,2 protsenti, 1206 dollarini untsist. Hõbe kallines 0,9 protsenti ja unts maksab 14,37 dollarit.

Sellel nädalal ongi kulla hinda toetanud dollari taandumine. Viimati kallines kuld nädala lõikes kuu aega tagasi.

Üldiselt läks tööstusmetallidel sellel nädalal väga hästi. Tsink kallines 4,8 protsenti ja alumiinium lisas 2,6 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 2457 ja 2080 dollarit. Nikli tonnihind tõusis 3,3 protsenti, 12 946 dollarini.

Kehvemini läks sellel nädalal tinal, mis odavnes 0,3 protsenti, 18 967 dollarini tonnist. Analüütikute sõnul on turgu surve all hoidnud pidev pakkumise kasv. Nüüd kardetakse, et nõudluse väljavaate halvenemine võib hindu veelgi survestada.

Nafta hind jätkas tõusu

Nafta jätkas sellel nädalal tõusu, sest USA naftavarud langesid juba viiendat nädalat järjest. Varsti jõustuvad ka Iraani sanktsioonid, mis vähendab pakkumist, vahendab Bloomberg.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja Brent lisas 1,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 70,77 ja 79,41 dollarit.

USA valitsus teatas kolmapäeval, et Ühendriikide naftavarud langesid madalaima tasemeni alates 2015. aasta veebruarist. Cushingi naftahoidlas kahanesid varud juba teist nädalat järjest. Suuresti on põhjuseks USA naftaekspordi kasv, mis tõusis eelmisel nädalal kõrgeimale tasemele alates juulist.

USA kehtestab peagi Iraani naftaekspordile sanktsioonid ning ka see mõjutab märkimisväärselt turge. Alates augustikuus saavutatud põhjast on nafta kallinenud umbes 10 protsenti, vaatamata sellele, et kaubanduspinged on teravnenud. Saudi Araabia teatas, et nemad on rahul, kui Brenti toornafta hind on 80 dollarit barrelist.

Tõsi, bensiini maailmaturu hind on veidi hoopis langenud. Kokku odavnes bensiin nädalaga 1,8 protsenti, 728,5 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077