28. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto värbas suveperioodiks tootmisesse 47 koolinoort

Paljudele Ensto Enseki noortest suvetöötajatest oli tehase koostamise töö esimeseks töökogemuseks.
Foto: Ensto Ensek
Ensto Ensek värbas Keila tehasesse 47 noort, kes asendasid suvepuhkustel viibivaid tootmistöötajaid.

Klassikaliselt rutiinseks peetav tehase koostamise töö oli paljudele noortele esimeseks töökogemuseks, andes suurepärase võimaluse näha suurt tootmisettevõtet seestpoolt kõigi oma funktsioonidega.

Noorte ootused on tööandjatele üldjoontes teada. Pea iga päev saab lehtedest lugeda, kuidas uus tööpõlvkond tahab paindlikku tööaega, huvitavat tööd, lahedaid ülemusi.

Kui väikeses IT-ettevõttes on selle kõige tagamine kergemini tehtav, siis suured tootmisettevõtted, kus igas tunnis tuleb kindel arv ja kindlale kvaliteedile vastav toodangumaht tagada, võivad esmapilgul kohkuda kirjeldatud ootustest.

Tootmisettevõtetel on kindlasti vähem võimalusi tööaja paindlikkuse osas, aga samas saab seda ka eelisena võtta.

Konkreetne tööaeg ja normeeritud töö annab noorele kohese tagasiside, kuidas tema töötasu kujuneb ja kui palju ta ise seda mõjutada saab.

Lisaks on ka kell 7:30 algav tööpäev täistööajaga töötavale noorele kella neljaks läbi ja nii on tal pool suvepäeva veel ees. Enstos on küll normeeritud töö, aga mitte liinitöö, ning töötaja saab endale sobival ajal pause teha, olles vastutav oma tööaja kasutuse eest.

Selged mõõdikud motiveerivad noori, kes näevad selles mõneti ka mängulisust – iga toote jaoks on mingi tootmiskogus, mis justkui mängu “levelina” läbida tuleb.

Samad noored on varsti tööturul

Noorte värbamisel kerkib kohati rida müüte, mis tööandjaid kummitada võivad. Olgu selleks siis väidetav noorte laiskus, oskamatus juhiseid järgida või vastutustundetus. Need inimesed on aastate pärast aga tööturul ja nii on konkurentsieelis ettevõtetel, kes mõistavad uut põlvkonda ning on noortele tuttavad.

Ensto Ensekis töötavad peamiselt kohalikud inimesed. Pere-ettevõttele omaselt on meie kohus tagada töötajaskonna järelkasv ja nii oleme aastaid pakkunud töötajate lastele võimalust suviseks tööks meie tehases. Enstol on väga palju positiivseid kogemusi noortega ning paljud neist tulevad hiljem Enstosse tagasi tööle.

Hindame väga tänast head koostööd Keila Kooliga, läbi mille saame pikaajaliselt panustada kogukonda.

TASUB TEADA

Kuus mõtet, mida noored töökultuuri toovad

Eve-Mai Lindau sõnul on noored toonud igal aastal ettevõttesse uut värskust ning teistmoodi kogemust. Lindau on avaldanud ka olulisemad tähelepanekud, mida noorte värbamisel on Ensto õppinud:

1. Noored tajuvad kiiremini ebavõrdsust. Tööd tehes tahavad noored, et töötajad teeks võrreldavat tööd. Kui keegi teeb teistest vähem tööd või iseloomult lihtsamat tööd, siis see tekitab noortes meelehärmi. Tööandjale on tähtis kohus juhtida tööd selliselt, et selline tunnetuslik ebavõrdsus ei kerkiks töötajate seas.

2. Noored naudivad töötamist nooruslikus ettevõttes. Ettevõttele tuleb kasuks, kui vanuseliselt on töötajaskonnas esindatud võimalikult lai hulk eagruppe, sest samaealiste olemasolu kollektiivis võimaldab töötajal puhkepausidel läbi sotsiaalsema suhtluse rohkem lõõgastuda. Samas tuleb jälgida, et pausid seetõttu liiga pikaks ei veniks – Ensto­ kasutab siin kiipkaardil põhinevat­ ajajälgimist, mis aitab töötajal märgata, kui puhkepaus kokkulepitust­ pikemaks venima hakkab.

3. Noored vajavad igas töös selgelt vaheldust. Ajad, mil inimene suutis päevi – veel vähem kuid – teha sarnast monotoonset tööd, on ammu läbi. Suure tootmisettevõttena liigub ka Ensto rutiinsete tööde automatiseerimise suunas ja noored on koostöörobotitega töötamise osas avatumad kui vanem põlvkond. Samas on täna veel enamik koostamist käsitsi ning mõne toote puhul on kogused väga suured, kus töötaja võib ühte ja sama tööd teha pea terve nädala. Sellisel juhul on eriti tähtis jälgida ergonoomika nõudeid ja pauside pidamist.

Väga suur tähtsus on ka töökeskkonnal. Rutiinse tööga saavad noored paremini hakkama kui neid ümbritseb puhas, värske õhuga ning heledais toonides moodne tehasekeskkond. Rutiini murdmiseks ja vahelduseks on hea teha ka üllatusi. Igal kuul toimub Enstos mõni teemanädal või mõne eriti hästi õnnestunud töö või eesmärgi saavutamise tähistamiseks korraldame ühiseid tordisöömisi. Selle suve hitiks on osutunud aga tasuta jäätis, mida väga kuumadel suvepäevadel töötajatele pakume.

4. Noorte teadlikkus tööga seotud õigustest ja kohustustest on kesine. Paljud noored on öelnud, et tänapäeva kooliharidus justkui õpetab neile asju, mida tööturule sisenedes vaja ei ole. See tundub võib-olla kentsakas, aga noored ei tea eriti, mis on tööleping, kuidas sõlmida e-arveid või millised maksud tuleb töötasult maksta. Tööandja peab noorte puhul tavapärasest enam sellele tähelepanu pöörama ja võtma selle aja, sest noored tegelikult tahavad seda teada.

5. Noorte tervisekasvatus on ka tööandja kohus. Ensto on suitsuvaba ettevõte ja töötajaid motiveeritakse läbi sporditoetuste elama tervislikult. Paljud noored on meile tööle tulles olnud ka suitsetajad. Kuna aga alaealine ei tohi suitsetada seaduse järgi, siis oleme neile rääkinud tubakaseadusest ning palunud noortel kirjutada ka seletuskirju, miks ta suitsetab. Paljusid noori on selline rutiin aidanud loobuda suitsetamisest.

6. Noored tahavad tähelepanu. Väga oluline on hoida noortega sidet ja küsida iga päev, kuidas neil läheb. Juulikuus oli meil suur suvetöötajate sündmus, kus ühises ringis sai tööalaseid muljeid vahetatud ning kus Keila tehase juht Kaarel Suuk kirjeldas, kuidas tema tööalane karjäär alguse sai, innustades noori juba täna oma tulevikule mõtlema. Nii noor kui ka tegelikult igas vanuses töötaja tahab aina enam tähelepanu tööandjalt, et tunda end väärtusliku meeskonnaliikmena ning veenduda, et tööandja hoolib oma töötajatest. Kindlasti ei saa ükski jätkusuutlik tööandja neid ootusi alt vedada.

Autor: Eve-Mai Lindau, Ensto Ensek personalijuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077