24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Kalev: rumalaid riske ei tohi võtta

Toomas Kalev
Foto: Andras Kralla
Vahel tuleb riske võtta, aga ei tohi rumalaid riske võtta, kõik tuleb põhjalikult läbi kaaluda, toonitab Eesti ühe suurima moodulmajade tootja OÜ Harmet juhatuse esimees, oktoobris Äriplaani konverentsil esinev Toomas Kalev.

„Meie uus tehas Kumnas oli suur risk ja väga suur investeering,“ lausub ta. „Ilma seda tegemata oleksime jäänud ühe koha peale tammuma ja poleks arenenud.“

Eelmise aasta suvel käivitunud Kumna tehasesse investeerisid omanikud ligi 20 miljonit eurot. Tehase täisvõimsus on 3600 moodulit aastas. Tänu uue tehase käivitamisele peaks Harmeti käive tänavu võrreldes eelmise aastaga suurenema ligi kaks korda.

Toomas Kalev esineb 4. oktoobril toimuval Eesti suurimal majanduskonverentsil "Äriplaan 2019".

Lisaks astuvad üles Markus Villig, Rain Lõhmus, Tiit Pruuli, Indrek Kasela, Andres Allikmäe, Ardo Hansson, Tiit Kuuli jpt.

Pääsmed ja programm on siin.

Järgneb intervjuu Toomas Kaleviga.

Mis andis julguse ehitada uus suur tehas?

Jänes šampanjat ei joo. Minu nägemist mööda on äris kaks võimalust: sa kas pidevalt arened ja kasvad või ühel hetkel teed n-ö exit'i ja müüd firma maha. Kui sa jääd mingile tasemele vinduma, tulevad konkurendid ja sõidavad sinust üle. Sa pead kogu aeg laienema. Või kui sa enam tõepoolest ei jaksa, siis otsid, et keegi ostaks ära sinu osaluse või kogu ettevõtte.

Teil jaksu jagub?

Jah, meie oleme läinud laienemise teed. Osaluse võimaliku müügi kohta on diplomaatiline öelda never say never, aga praegu me kindlasti ei otsi ettevõttele ostjat. Võib-olla oleks kõige parem variant arenemiseks hoopis kaasata strateegiline partner. Näiteks mõni arvestatav Euroopa ettevõte, kellel on vajadus ruumelementidest hoonete järele ja kes tooks mitmeks aastaks tööd. Praegu me saame hakkama ilma kõrvalise abita ja see tekitab hea tunde.

Tehas Kumnas käivitus eelmise aasta suvel. Mis efekti on uus tehas aastaga andnud?

Meil on kogu aeg asjad natuke nihkes olnud ja selline seis on ka praegu. Ettevõtte ajaloos on mitu korda olnud nii, et kui meil pole tootmisressurssi, et tellimusi täita, oleme ehitanud uue tehase. Pärast selle valmimist tekib olukord, et peab hakkama rohkem müüma.

Kumna tehas on ilusti käima saadud, eriti rahul oleme automaatliinidega – varem meil automaatliine üldse ei olnud. Meil on võimalik oluliselt rohkem toota ja seega peame hoolega tegelema müügiga. Aasta lõpus tulevad töösse suured lisatellimused.

Tehast rajades oligi meie eesmärk saada uusi tellijaid. Meil oli seni kaks hästi suurt tellijat, kellele me pole kordagi "ei" öelnud. Mingil hetkel võtsid suurtellijad mahust nii palju ära, et polnud mõtet uusi tellijaid otsida. Nüüd on meil võimalus suuremaid tellijaid juurde võtta.

Kas see tähendab ka uusi turge?

Jah, suure tõenäosusega hakkame oma toodangut eksportima Hollandisse, varem pole me sinna midagi saatnud.

Kuivõrd ehitusbuum teid mõjutab?

Rõhutan, et me ei ole ehitajad, oleme tootjad, ruumelementide tootjad. Seepärast ei saa ma aru, miks meid eelmisel aastal ehitusmaterjalide tootjate TOPi susati (Hermet oli selles edetabelis 3. kohal – toim). Tegelikult ei sobi me päris hästi ka puidutööstuse kategooriasse. Kui ettevõte toodab metallist panne ja paneb puidust varre külge, siis kas tegu on puidutootmise ettevõttega. Harmeti ruumelementides on puidu osa rahalises maksumuses 20–30 protsenti.

Loe pikemat intervjuud Äripäevast

Autor: Väinu Rozental, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077