Autor: Mait Kraun • 24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: metallid lõikavad elektriautode müügikasvust kasu; väärismetallid stabiliseerusid

Elektriauto.
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vase hind hakkas vaikselt tõusma; metallid lõikavad elektriautode müügikasvust kasu; tööstusmetallid kallinemas; väärismetallid stabiliseerusid; naftahinnad tõusid tublisti.

Vase hind hakkas vaikselt tõusma

Vase hind hakkas sellel nädalal vaikselt uuesti tõusma, sest dollar taandus. Tõsi, turuosalised muretsevad jätkuvalt Hiina nõudluse pärast ja see hoiab hinda surve all, kirjutab Reuters.

Vase hind tõusis nädalaga 0,9 protsenti, 5989 dollarini tonnist. ICE dollariindeks on samal ajal langenud 0,3 protsenti.

„Täna on kõik seotud dollariga. Kui vaadata nõudluse poolt, siis on pilt veidi selgemaks muutunud kui mõni nädal tagasi,“ ütles ING toorainete strateeg Warren patterson. „Kaubandussõda tekitab turul volatiilsust, aga üldine trend peaks olema positiivne.“

Hiina moodustab umbes poole maailma vasetarbimisest. Kokku peaks sellel aastal ulatuma nõudlus 24 miljoni tonnini. USA moodustab sellest 8 protsenti.

Tööstusmetallid kallinemas

Üldiselt olid ka teised tööstusmetallid kallinemas, sest dollar on taandunud ning investorid loodavad, et Hiina ja USA suudavad kaubanduskõnelustel tulemuseni jõuda.

Tsingi hind kallines nädalaga 3,4 protsenti ja tina lisas 2,7 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2471 ja 19 110 dollarit. Alumiiniumi hind tõusis 3,2 protsenti ja tonn maksab 2087 dollarit.

Nikkel odavnes aga 0,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 13 275 dollarit.

Sellel nädalal stabiliseerusid ka väärismetallide hinnad. Kuld langes eelmisel nädalal madalaima tasemeni alates 2017. aasta jaanuarist. Hindu on survestanud dollari tugevnemine ja ülemaailmse nõudluse vähenemine.

Nädalaga on kollane metall kallinenud aga 1,3 protsenti, 1191 dollarini untsist. Hõbe jäi sisuliselt samale tasemele ja unts maksab 14,62 dollarit.

Metallid lõikavad elektriautode müügikasvust kasu

Elektriautode müük kasvab maailmas plahvatuslikult ning suurema osa kasvust moodustab Hiina, vahendab Bloomberg.

Elektriautode globaalne müük ületas teises kvartalis 400 000 auto piiri. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas müük 77 protsenti, 411 000 autoni, selgub Bloomberg NEFi raportist.

Kõige enam müüakse elektriautosid Hiinas – kvartaliga kokku 225 000 autot. Riigis müüdi rohkem elektriautosid kui ülejäänud maailmas kokku.

Euroopa moodustas elektriautode müügist 22 protsenti ja Põhja-Ameerika 19 protsenti.

Elektriautode müük on viimase kolme aastaga neljakordistunud. Veel 2015. aasta teises kvartalis müüdi veidi vähem kui 100 000 elektriautot.

Elektriautode müük (kvartaalne). Allikas: Bloomberg.

Elektriautodes kasutatavate tööstustoorainete seas on viimasel ajal kõige rohkem kallinenud liitium ja koobalt – just nendele metallidele on elektriautode buumi mõju kõige suurem. Välja tasub ka tuua nikkel ning vask, millel on rohkem kasutusalasid, aga elektriautode puhul samuti hädavajalikud. Silm tasub peal hoida ka alumiiniumil, mangaanil ja pallaadiumil.

Näiteks koobalti hind on kahe aastaga tõusnud lausa 200 protsenti. Aasta alguses jõudis koobalti tonnihind vahepeal 90 000 dollarini, nüüd on see 60 000 dollari juures.

Naftahinnad tõusid tublisti

Naftahinnad kallinesid sellel nädalal tublisti, sest värsketest andmetest selgus, et USA naftavarud langesid oodatust järsemalt, vahendab MarketWatch.

Energia Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et USA naftavarud langesid 17. augustil lõppenud nädalal 5,8 miljoni barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid 3,4 miljoni barreli suurust langust. Ameerika Petrooleumi Instituut teatas, et varud vähenesid 5,2 miljoni barreli võrra.

EIA andmetest selgus ka see, et USA päevane naftatootmine tõusis 11 miljoni barrelini – võrreldes eelmise aasta sama ajaga on see tõusnud 1,5 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 5,1 protsenti ja WTI lisas 4,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 75,43 ja 68,45 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 1,9 protsenti, 754 dollarini tonnist.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077