22. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööturu hädad peletasid välisettevõtteid

Hekoteki juhi Heiki Einpauli sõnul otsivad nad spetsialistide puuduse tõttu kaugemate projektide jaoks uusi projektijuhte pigem idanaabri juurest.
Foto: Hekotek
Viimase aasta jooksul on töökäte nappuse ja suure tööjõukulu tõttu Eestisse tuleku ära jätnud mitu rahvusvahelist suurfirmat.

EASi ettevõtluse keskuse juht Tanel Rebane ütles, et tippspetsialistide ja oskustööjõu puudus paneb ettevõtted olukorda, kus laienemisplaanid tuleb põhjalikult läbi mõelda ja halvemal juhul isegi ettevõtmisi sulgeda või mujale viia.

Rebane märkis, et kui varem tõid spetsialistide puuduse mure välja eelkõige IT-sektori ettevõtted, siis nüüd kuuleb iga päev näiteid ka toitlustusest, veondusest, ehitusest ja tootmisest.

“Välisinvesteeringutest on viimase aasta jooksul ainult tööjõu puuduse tõttu jäänud Eestisse tulemata viis projekti töötajate koguarvuga 960 töökohta, millest 95% on IT-sektor,” lisas ta.

Hekoteki juhi Heiki Einpauli sõnul otsivad nad spetsialistide puuduse tõttu kaugemate projektide jaoks uusi projektijuhte pigem idanaabri juurest. Einpaul nentis, et töötajad on kindlasti õnnelikud palkade kasvu üle, kuid kui tööjõud kallineb kiiremini, kui kasvab tööviljakus, väheneb ettevõtete konkurentsivõime. “Siis ei ole jälle võimalik nendele töötajatele kõrgemat palka maksta.” ütles ta.

Einpaul nentis, et olukord läheb keeruliseks seetõttu, et kiire palgatõusu tõttu vähenevad kasumimarginaalid. Kasumi arvel toimub aga ettevõtte arendamine ja laiendamine. “Kui kasumit ei ole, siis ettevõte hääbub ja sureb välja, ega seal muud varianti ei ole,” tõdes ta.

Täispikka lugu saab lugeda Äripäevast

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077