15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hekotek paneb Vietnamis püsti miljonitehase

Heiki Einpaul
Foto: Andras Kralla
Masinaehitusettevõte Hekotek sõlmis rohkem kui 10 miljonit eurot väärt lepingu Vietnamis ja loodab, et see on alles esimene mitmest projektist Aasias.

Hekotek lõi käed firmaga Biomass Fuel Vietnam Co Ltd. ja tarnib uue täiskomplektse puidugraanulitehase seadmed Nghe An provintsi Vietnamis.

Ettevõtte juht Heiki Einpaul ütles, et sõlmitud lepingu kogumaht on üle 13 miljoni euro. Kuigi lepingu maht on selge, on lõplik kasu ettevõttele Einpauli sõnul keerulisem küsimus. „Rahaliselt tekib see alles siis, kui kõik tegelikud kulud on tegelikult saadud tuludest maha rehkendatud. Enne on tegemist ainult prognoosidega ja olgem ausad, ega me Vietnami kõiki riske hinnata veel ei oska,“ ütles ta.

Einpauli sõnul pingutab ettevõte selle nimel, et samale kliendile veel 4–5 tehast tarnida. Tema sõnul ennustatakse, et Jaapanis ja Lõuna-Koreas kasvab järgmisel viiel aastal graanulite tarbimise vajadus 10 miljoni tonni võrra aastas, mis teeks tänasest graanulite maailmaturust ca 20%. „Kõige tõenäolisem on selle lisanduva vajaduse rahuldamiseks uute tehaste ehitamine sealsamas Aasias. Nii plaanib ka meie klient – esimesele tehasele, mida praegu tarnime, peaks järgnema vähemalt viis samasugust,“ ütles ta.

Projekti jaoks uusi töötajaid Hekotek praeguse plaani järgi palkama ei pea, ilmselt tulevad ka allhankepartnerid olemasoleva tööjõuga toime, hindas Einpaul.

Ta märkis, et kui tootmismaht peaks suurenema, siis Eestist enam kusagilt lisatööjõudu leida ei olegi. „Kui tekibki vajadus tootmist laiendada, siis tuleb seda kahjuks teha kuskil mujal. Eriti arvestades viimaseid trende, et Eestimaa on valmis saanud ja mingeid tehaseid, mis meie kodumaist loodusresurssi vajavad, meile siia enam vaja pole. Kõik riiklikud probleemid lahenevad maksuprotsente suurenedes ja uute maksude kehtestades,“ nentis Einpaul.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Viivika Rõuk Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077