18. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblitootjad peavad pingutama, et ellu jääda

Bellus Furniture omanik Rolf Relander.
Foto: Andres Haabu
Tiheda konkurentsi ja hinnatundlike klientide tõttu peavad kodumööbli tootjad üha enam pingutama ning tootearendusse panustama, sest muidu enam turul läbi ei löö.

Esiku, elutoa ja magamistoa mööblit tootva Woodman OÜ müügitulust moodustas 2017. aastal 83,7% müük Euroopa Liidu riikides, 9,7% Euroopa Liidust väljas ning 6,6% müük Eestis. Tänavu on aga nõudlus, eelkõige Kesk-Euroopas, vähenenud, nentis ettevõtte tegevjuht Kaido Toome.

Toome hinnangul võib selle taga olla e-kaubandus. Toome sõnul müüvad kauplused üle poole nende toodangust e-poodides, mis tähendab, et kvaliteetsemat toodet on üha raskem müüa. "Kui pildi peal paistab toode hea välja, siis otsustatakse hinna järgi," märkis Toome. Ka toote brändi eest ei saa lisaraha küsida, kuna Eesti turg on väga väike ja Euroopa turul on suured tegijad juba ees.

Samuti soodustab e-kaubandus konkurentsi mööblitootjate vahel, kuna seal saavad kokku mööblitootjad nii Euroopast kui ka Aasiast. "Hiina võib-olla polegi väga teema, peame vaatama pigem Türgi, Bulgaaria ja Rumeenia poole, kes pakuvad meile konkurentsi eelkõige hinna poolest," ütles Toome.

Hotelli- ja büroomööblit tootva Standard ASi juhatuse liige Priit Tamm ütles, et mööblitootmises tuleb vaadata ühiskondlikku ehk avalikku sektorit, mis on seotud lepingutega, ja elukondlikku ehk kodumööbli turgu eraldi. Ühiskondlikul turul, kus tegutseb Standard, Tamme sõnul ekspordiga probleeme pole. Viimase poole aastaga on Standardi eksport 20% kasvanud ning vähemalt aasta lõpuni tööd jagub.Samas kodumööbliturul tegutsejate seas võib Tamme sõnul tajuda pessimismi. Selle põhjuseid on Tamme hinnangul mitu, kuid lõpuks saab määravaks ikkagi toote hind. "Kinnisvara hinnad on läinud nii kõrgeks, inimestel võib-olla ei jäägi raha üle, et mööblit osta," arutles ta.Tamm tõi välja ka tööjõuprobleemi, märkides, et tööjõukulud Eestis on suured, mistõttu mööblit toota on kallis.Diivaneid tootva Bellus Furniture OÜ juht Rolf Kristian Relander sõnas, et tema hinnangul on turu olukord tänavu eelmise aastaga sarnane – neutraalne. "Aga samas ei ole ka sellist signaali turul, et kõik oleks ülipositiivne, et oleks meeletu tõus," märkis ta.Belluse kohta rääkis Relander, et on tehtud järjepidevat tööd ning ekspordi vähenemist ei ole ta täheldanud. "Meil on eksport sel aastal natuke suurenenud ja praeguse tunnetuse järgi ma ütleks, et teine poolaasta jätkub samasuguselt," ütles ta.Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Maarja-Liis Orgmets, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077