Autor: Äripäev • 29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam meelitas Muugale 200miljonilise kompleksi

Muuga sadam
Foto: Äripäev
AS Tallinna Sadam ja MPG AgroProduction OÜ sõlmisid neljapäeval koostöölepingu ja hoonestusõiguse lepingu õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleksi rajamiseks Muuga sadamasse. Ligi 200 miljonit eurot maksva kompleksi lepingud sõlmiti 99 aastaks, teatas värske börsifirma.

MPG AgroProduction investeerib seadmetesse ja infrastruktuuri kokku hinnanguliselt 200 miljonit eurot. Projekti realiseerimisel luuakse Muuga sadamasse ligi 300 uut töökohta ja kuni 1000 kaasnevat töökohta.

MPG AgroProduction soovib Muuga sadamas endisele söeterminali alale ehitada õlikultuuride ümbertöötlemise tootmiskompleksi, mille koguvõimsus võimaldab töödelda 1,5 miljoni tonni toorainet aastas. Projekt hõlmab endas ka lossimis- ja lastimisliinide ehitamist ning laadimispunktide rajamist raudtee- ja maanteetranspordivahenditele.

MPG AgroProduction on võtnud eesmärgi käivitada kogu kompleks viie aasta jooksul alates keskkonnakaitse kooskõlastuste ja ehitustegevust lubavate dokumentide kättesaamisest.

Kasutatav tooraine hakkaks saabuma eelkõige Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Euroopast ning Austraaliast. "Plaanime võimalusel maksimaalselt ära kasutada ka Eestis kasvatatud õlikultuure, näiteks rapsi,“ märkis ettevõtte esindaja Stephen Hackney. Valmistoodang tarnitakse enamasti Euroopa riikidesse, Aafrikasse, Lähis-Ida ja Kagu-Aasia riikidesse.

Tallinna Sadama kommertsjuhi-juhatuse liikme Margus Vihmani sõnul kasvab uue operaatori rajatava õlikultuuride töötlemiskompleksi käivitamisega Muuga sadama kaubamaht märkimisväärselt. "Meil on hea meel, et saame aastaid tühjana seisnud söeterminali ala kasutusse võtta ja Muuga sadama kaubamahule lisandub pärast töötlemiskompleksi täielikku käivitamist ligi 2,5 miljonit tonni kaupa aastas."

Nii tooraine kui ka valmistoodangu transportimiseks hakatakse kasutama mere-, raudtee- ja autotranspordi liike. "Osa tehase toodangust saadetakse Eesti Raudtee infrastruktuuri kasutades ja mööda Rail Baltica marsruuti põhjast lõunasse. Raudteed mööda transporditava toodangu maht võib küündida 0,5 miljoni tonnini aastas," täiendas Vihman.

MPG AgroProduction OÜ on 2017. aastal asutatud ja Euroopa investorite kapitalil põhinev ettevõte, mille eesmärk on rajada kaasaegne õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077