Autor: Mait Kraun • 23. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kaubandussõda survestab vaske; tsingi hind põhjas; kütusehinnad kukuvad

Tsingi hind on kümne kuu põhjas.
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vasetootmine kasvas esimeses kvartalis tublisti; kaubandussõda survestab vaske; tsingi hind 10 kuu põhjas; kulla hind langeb edasi; kütusehinnad kukuvad koos naftaga.

Sellel nädalal olid metallide hinnad peamiselt langemas, sest investorid kardavad kaubandussõja mõju ning tootmine on hakanud mitme tööstusmetalli puhul uuesti kasvama.

Vase hind kukkus üle 5 protsendi ja jõudis viimase kuu madalaima tasemeni, sest tootmine on kasvanud. Tsingi hind kukkus 10 kuu madalaima tasemeni, sest tootmisvõimsus ja varud suurenevad.

Kehvasti läks ka väärismetallidel – kulla hind langes, vaatamata sellele, et nädala lõpus hakkas dollar odavnema. Analüütikud ei näe, et kollase metalli hind võiks lühemas perspektiivis taastuda.

Ettevõtjate jaoks on hea uudis kütusehindade langus, mis on tingitud eelkõige nafta hinnalangusest. Viimase kuu jooksul on bensiini maailmaturu hind langenud ligi 10 protsenti.

Vasetootmine kasvas esimeses kvartalis tublisti

Vasetootmine oli selle aasta esimeses kvartalis 330 000 tonni võrra suurem kui mullu samal ajal, selgub International Copper Study Groupi andmetest, vahendab mining.com.

See tähendab, et vasetootmine kasvas kokku 7,1 protsenti. Tšiili tootmine kasvas kokku 19 protsenti. Põhjus peitub selles, et eelmise aasta veebruaris ja märtsis toimusid Escondida kaevanduses streigid, mis piirasid tootmist. Escondida on maailma suurim vasekaevandus.

Indoneesia toodang suurenes lausa 58 protsenti, sest 2017. aasta jaanuarist kuni aprillini oli vaseeksport ajutiselt riigis keelatud.

Osaliselt piiras toodangukasvu Kanada (-10 protsenti) ja USA (-7,5 protsenti) tootmise vähenemine.

Regionaalselt suurenes tootmine Aafrikas 11 protsenti, Ameerikas 7 protsenti, Aasias 6 protsenti, Euroopas 4 protsenti ja Okeaanias 5 protsenti.

Kaubandussõda survestab

Sellel nädalal survestas vase hinda ka Ühendriikide ja Hiina vaheline kaubandussõda. Kardetakse, et see võib hakata vasenõudlust negatiivselt mõjutama. Toetuseks oli vasele aga dollari nõrgenemine.

Tootmise kasv on vase hinda ka survestanud. Vase hind langes nädalaga 5,3 protsenti, 6789 dollarini tonnist.

Tsingi hind 10 kuu põhjas

Tsingi hind langes reedel viimase 10 kuu madalaima tasemeni, sest varud ning tootmine kasvavad, vahendab Reuters.

Tsingivarud on Londoni metallibörsil kasvanud 1. märtsiga võrreldes 87 protsenti, 247 250 tonnini. Kaevanduste tootmisvõimsus peaks tänavu kasvama 880 000 tonni võrra, teatas International Lead Zinc Study Group.

„Tsingi puhul on konsensus, et hinnad liiguvad lõpuks madalamale, sest kaevandusi tuleb juurde. Kõrged hinnad on samal ajal nõudlust mõjutama hakanud,“ ütles investeerimisfirma Macquarie analüütik Vivienne Lloyd.

„Ehk ei ole praegu veel õige aeg, aga aasta lõpuks on hind praegusest tõenäoliselt madalamal,“ lisas ta.

Nädalaga odavnes tsingi hind kokku lausa 8,6 protsenti, 2914 dollarini tonnist.

Teistest toorainetest odavnes tina kokku 1,8 protsenti, 20 520 dollarini tonnist. Alumiinium kaotas 3,6 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2173 dollarit.

Nikkel lisas nädalaga 0,5 protsenti, 15 340 dollarini tonnist. Plaatina odavnes 4,4 protsenti ja pallaadium kukkus 5 protsenti. Kummagi unts maksis reedeks vastavalt 866 ja 957 dollarit.

Kulla hind langeb edasi

Kulla hind näitab langustrendi ning jõudis sellel nädalal aasta madalaimale tasemele, vahendab MarketWatch.

Languse peamiseks põhjuseks on dollari tugevnemine, mis teeb kulla teistes valuutades arveldajatele kallimaks. Dollar omakorda tugevneb seepärast, et USA Föderaalreserv kavatseb tänavu intressimäärasid tõsta veel kaks korda.

Kulla hind langes nädalaga kokku 2,7 protsenti, 1268 dollarini untsist. Vahepeal käis hind ära ka 1265 dollaril, mis on madalaim tase alates eelmise aasta detsembrist.

„Kuld ei ole väga palju tõusnud ja see tekitab muret. Kui dollar on nõrgem ja kuld ei reageeri eriti, siis on see tavaliselt kehv märk. See võib tähendada, et langus jätkub,“ ütles ABN AMRO toorainete strateeg Georgette Boele.

Commerzbanki analüütikud nõustuvad, et lühemas perspektiivis kuld tõenäoliselt ei taastu. Seda vaatamata asjaolule, et järgmisel nädalal on Euroopa Liidu tippkohtumine ning Türgi presidendivalimised.

ThinkMarketsi analüütik Naeem Aslam ütles MarketWatchile antud kommentaaris, et ilmselt ei jää kulla hind siiski nii madalale, kuna dollari tugevnemine on üle hinnatud. Tema hinnangul võiks see kulla hinda tulevikus toetada.

Saudid panid nafta hinna langema

De facto OPECi juht Saudi Araabia pakkus välja, et naftakartell ja tootmiskärbetega liitunud riigid võiksid päevast naftatootmist tõsta miljoni barreli, vahendab CNBC.

Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih ütles neljapäeval, et tõenäoliselt tekib maailmas 2018. aasta teises pooles suur naftadefitsiit. Märkimisväärne tootmise suurendamine OPECi poolt on vajalik selleks, et turul tekkivat rasket olukorda ära hoida, lisas ta.

„Me laseme tootmise vabamaks. Üks miljon barrel päevas tundub hea eesmärk, millega tööd jätkata,“ ütles Falih Viinis toimuval kohtumisel, kus naftatootjad arutlevad enne reedel toimuvat ametlikku kohtumist.

Bensiin odavneb

Brenti toornafta odavnes nädalaga 2,7 protsenti ja WTI kaotas 1,3 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 73,82 ja 66,16 dollarit. See on Eesti põllumeeste jaoks hea uudis, sest langustrendis on nüüd ka bensiini hind. Nädalaga odavnes bensiin 2 protsenti, 698 dollarini tonnist. Mais saavutatud tipust on bensiin langenud ligi 10 protsenti.

Energiaministrid kogunevad sellel nädalavahetusel Austrias, kus pannakse paika OPECi 18 kuu pikkuse leppe tulevik. Tootmiskärped on aidanud ülepakkumisest lahti saada ning nafta hinnad on hiljuti tõusnud mitme aasta kõrgeima tasemeni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077