Autor: Tööstusuudised.ee • 7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Killustik avas uue tehase

Uus kivipurustus- ja sorteerimisliin.
Foto: Eesti Killusik
Eesti Killustik OÜ võttis Rõstla paekarjääris aprillis kasutusele uue kivipurustus- ja sorteerimisliini, millega ettevõte toodab erinevaid killustiku fraktsioone.

Vastvalminud tehas on Eesti Killustik OÜ karjääride võrgustiku uusim tootmisüksus, teatas ettevõte. Ühtlasi on tegemist Eesti ühe kaasaegseima pealmaakaevanduskompleksiga, kus on tänu kõrgele automatiseeritusele tagatud kogu tootmisprotsessi täpne jälgitavus. Liin on suuteline tootma nominaaltingimustes 300 t/h erinevaid killustiku fraktsioone.

Tehnoloogiliselt on tehases kasutusel plaat-toitja ning enne purustuskambrisse liikumist eemaldatakse lõhatud mäemassist peenfraktsioon rullsõelaga. Primaarse purustina on kasutusel rootorpurusti võimsusega 200kW. Purustatud materjal sõelutakse kahes astmes. Maksimaalse ohutuse tagamiseks on kõik liini osad varustatud käiguteedega.

Apeco tööde mahtu kuulus üldine projektijuhtimine ja konsultatsioon, põhikonveierite ning pealiinil oleva konveierkaalu tootmine ja paigaldus. Apeco insenerid projekteerisid esialgse kontseptsiooni ning koostöös kliendiga loodi lõplik lahendus, mille alusel valiti kõik vajalikud seadmed ja tehnoloogia.

Valminud projekt on Eesti Killustiku tootmise arengus märkimisväärse tähtsusega. Tootmise juhtimisel kasutatakse uusimad lahendusi, mis võimaldavad täpsemalt jälgida ja analüüsida killustiku tootmist. Kogu tootmisprotsess on digitaalselt juhitud ning tootmise andmeid on võimalik koguda ning varundada. Tootmisliini juhtimine toimub eraldiseisvast operaatoriruumist, kus kogu tootmistegevus on kaameratest ja arvuti ekraanilt jälgitav. Sealjuures juhitakse ka hüdrohaamrit kaamerate abil.

Eesti Killustik, endise nimega Põltsamaa Graniit OÜ, on enam kui 50 aastase ajalooga maavarade kaevandamise ja ehitusmaterjalide tootmisega tegelev ettevõte. Eesti Killustik OÜ praegusteks põhiomanikeks on ühelt poolt investeerimisettevõte Levalex Invest, mille taga seisab ettevõtja Andres Lõhmus, teiselt Ambient Sound Investments läbi ettevõtte Balti Karjäärid OÜ. Ettevõte toodab enam kui 1 500 000 tonni ehituse täitematerjale aastas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077