Autor: Tööstusuudised.ee • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Cell alustab peaaegu 20 miljoni eurose investeeringuprogrammiga

Siiri Lahe
Foto: Raul Mee
Estonian Cell alustab peaaegu 20 miljoni euro suuruse kasvuinvesteeringu programmiga, mille tulemusena saavutab ettevõte 185 tuhande tonnise aastase tootmismahu ja muudab oma tootmisprotsesse efektiivsemaks.

Investeeringute ettevalmistusega alustati selle aasta kevadel ja kogu investeeringuprojekt jõuab pikkade tarneaegade tõttu lõpule 2019. aasta suvel, teatas ettevõte. 

Estonian Celli juhatuse liikme Lauri Raidi sõnul tehakse investeeringuid samm sammult ja need jagunevad kahte etappi. “Esimese etapiga, mille peamine fookus on suunatud tehase tootmise ja reoveepuhastuse pudelikaelade likvideerimisele ja ressursside säästmisele, oleme valmis alustama koheselt,” selgitas Raid. Esimese etapi investeeringumaht on peaaegu 12 miljonit eurot.

“Teine  etapp, mille lepinguteni loodetakse jõuda lähikuudel, aitab veelgi kasvatada Estonian Celli tootmismahte ja jõuda 185 tuhande tonnini 2019. aasta teiseks pooleks. Selle etapi käigus vahetatakse välja mõned tootmismahu kasvu piiravad seadmed ja asendatakse need uutega,” rääkis Raid, tuues näidetena laastupesurit ja pakkepressi.

„Suurepärane müügitulemus saavutati suurest tänu erakordsetele turu arengutele.  Müügihindade kasvu ja kõrgema lisandväärtusega toodete kombinatsioonis kasvas ettevõtte müügikäive enam kui 9 protsenti ehk 6,9 miljoni euro võrra,“ selgitas juhatuse liige Siiri Lahe.

“11 tegutsemisaasta jooksul on ettevõtte juurde investeerinud 32 miljonit eurot lisaks 153 miljoni euro suurusele alginvesteeringule. Käivitushetkest alates on kasutatud vaid parimat võimalikku tehnikat ja viimaste aastate investeeringud on võimaldanud parandada nii jätkusuutlikkust, kui veelgi vähendada mõju keskkonnale. Heade müügitulemuste ja kuluefektiivsuse kombinatsioonis saavutas ettevõte 2017. aastal puhaskasumi 10,8 miljonit eurot. See tulemus võimaldas vähendada varasemat 16 miljoni euro suurust kogunenud kahjumit 5,3 miljoni euroni,” märkis Lahe.

„Valitsuse otsus alandada elektriaktsiisi energiaintensiivsetele ettevõtetele toetab ettevõtte konkurentsivõimelisust eksporditurgudel ja annab meile lootust positiivse tulemiga lõpetada ka madalama müügihinna tingimustes,“ sõnas Lahe viidates väga muutlikule puitmassi maailmaturu hinnale.  

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Tegu on viimase aastakümne ühe suurima Eestisse tehtud välisinvesteeringuga kogumaksumuses 185 miljonit eurot. Ettevõttes töötab 89 inimest, kuid väärtusahelas antakse tööd viiesajale inimesele. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077