1. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OSA 4 - Müüt: digitaliseerimine on riskantne ja kallis

Columbus Eesti digiekspert Indrek Sabul.
Foto: Columbus Eesti
"Las teised teevad - meie äri edeneb ju ilma digitaliseerimata ka." Nii kõlab vaid üks vastuargument, mida ettevõtjad kasutavad selleks, et põhjendada digitaliseerimise edasilükkamist, selgitab Columbus Eesti digiekspert Indrek Sabul.

Ettevõtlus on võidujooks konkurentidega ja võitjat ootab finišijoone taga klient, rahapakk sõrmede vahel. On igaühe oma valik, kuidas sinna kohale jõuda. Võib rahulikult sammuda ja loota - ehk jagub piskuke lohutusauhinda ka viimastele. Võib ka ummisjalu tormata - kuid siis peab arvestama, et kohale jõudes ollakse nõrkemiseni väsinud. Kuid võib ka olla nutikas ja kasutada kohale jõudmiseks mõnda sõiduvahendit. Kiire tehnoloogiline abivahed viib meid kiiresti kohale ja siis oleme finišis esimesena värske ja entusiastlikuna ning klient loovutab rõõmuga kogu auhinnaraha just meile.

Öeldakse, et tark õpib teiste vigadest. Kas see kehtib ka digitaliseerimise kohta? Miks ühed ettevõtted soovivad olla alati esimesed, katsetada uusi ideid ja rakendada uut tehnoloogiat ning teised pigem vaatavad ja ootavad "õigemat aega"?

Viimase viie aasta jooksul läbi viidud digitaliseerimise- ja ärikonsultatsiooni projektides olen kuulnud erinevaid argumente selle kohta, miks ettevõtjad soovivad digitaliseerimist edasi lükata.

Toon siinkohal välja nendest neli kõige levinumat koos omapoolsete vastuargumentidega:

Las teised teevad - meie äri edeneb ju ilma digitaliseerimata ka.

Jah, kuni ühel päeval on need "teised" üle võtnud teie kliendid. On üsna tõenäoline, et need  "teised" avastavad digitaliseerimise abil innovaatilise mooduse pakkuda teie praegustele klientide täiesti uudset ja senisest paremat kliendikogemust. On täiesti mõistetav, et sellisel juhul võidakse vana partner uue vastu välja vahetada.

Meil ei ole vaja digitaliseerida - me teenindame vaid väikest osa oma klientide väärtusahelas.

Jah, kuni ühel päeval paneb keegi "teine" kokku kogu kliendivajaduse otsast lõpuni. Digitaalse innovatsiooni abil saab oluliselt tõhustada tootearendust ning suurendada toodangu lisandväärtust. Lihtne allhanketöö ei ole pikas perspektiivis see, millega edukas olla. Kliendid eelistavad selliseid koostööpartnereid, kes panustavad jõuliselt toote- ja protsessiarendusse ning on võimelised väärtusahelas kõrgemale liikuma.

Loe ka eelmisi lugusid sarjast "Digitaliseerimisekspert murrab müüte": OSA 1OSA 2OSA 3

Meil ei ole midagi digitaliseerida - meie inimeste oskused on meie kõige suurem vara.

Jah, täna on see nii, kuid ühel päeval muutub see kõige suuremaks probleemiks. Kujutame ette, et kõikidest tootmisoperatsioonidest 75% tehakse käsitsi ja ühel päeval on reaalsus see, et vajalikku tööjõudu lihtsalt ei ole saadaval. Oluline on selleks hetkeks valmis olla ja juba eelnevalt automatiseerida nii palju, kui vähegi võimalik. Vastasel korral lõpeb võidujooks katkestamisega.

Me saame digitaliseerimisega oodata - me oleme oma kliendisuhtluses osavad ja kliendid on lojaalsed.

Jah, kuni kliendid avastavad, et internet on kiirem kui kõned hõivatud telefonile, et infosüsteemidega liidetud kliendiportaalid on 24/7 avatud ja sotsiaalmeedia on avardanud suhtlusmaailma. Traditsioonilisel moel ei ole enam võimalik konkureerida tehnoloogiliselt kõrgel tasemel klienditeenindusega. Enam ei piisa nädalaid tagasi e-mailiga saadetud tellimuskinnitusest - klient soovib ligipääsu online-andmetele, et näha mis staatuses tema tellimus on. Tänapäevane klient teeb oma ostuotsuse ammu enne seda, kui ta meile e-maili kirjutab või telefoninumbri valib. Ta teeb oma otsuse digimaailmas oleva info põhjal.

Digitaliseerimine ja äriinnovatsioon ei ole loosungid ega sõnakõlksud. Need on meid ümbritsev reaalsus ja meie äri edukus sõltub paljuski just sellest, kui nutikalt me oskame neid ära kasutada. Kiiremad ja osavamad tulevad sellest võidujooksust võitjatena välja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077