Autor: Tööstusuudised.ee • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti parim käsitöö palkmajameister on Veiko Palm

Eesti palkmajaehitajate kutsevõistlus 2018.
Foto: Eesti Puitmajaliit
Eile peeti Hea Kodu päevade raames kaheksas palkmajaehitajate kutsevõistlus. Kõige nobedama ja oskuslikuma soorituse tegi Veiko Palm, kes sai sellega viiendat korda Eesti käsitöö palkmajameistri tiitli. Kokku oli võistlusel 13 osalejat.

Räpinas panid eile oma meistrioskused proovile parimad Eesti käsitöö palkmajaehitajad. Eesti Puitmajaklastri, Eesti Puitmajaliidu (EPML) ja palkmajatootmisettevõtete koostöös peeti Hea Kodu päevade raames kaheksas palkmajaehitajate kutsevõistlus. Kõige nobedama ja oskuslikuma soorituse tegi Veiko Palm, kes sai sellega viiendat korda Eesti käsitöö palkmajameistri tiitli, teatas Eesti puitmajaklaster.  

Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus on ainuke omataoline üritus Eestis, kus professionaalsed palkmajaehitajad oma oskusi teiste kolleegidega võrrelda saavad. Just seetõttu on võistluse korraldajal, Eesti puitmajaklastri projektijuhil Lauri Kivilil eriti hea meel, et võistlus on oma vormi ja valdkondliku tuntuse saavutanud.

I koht Veiko Palm (EstNor OÜ) 26 minutit ja 29 sekundit

II koht Ahto Naruski (Saulerman OÜ) 30 minutit ja 45 sekundit

III koht Mario Küttmann (Hobbiton Home OÜ) ajaga 33 minutit ja 04 sekundit.

Parim võistleja mitte professionaalide kategoorias oli Jüri Atonen (Hiiumaa Ametikool).

„Korraldame üritust koos Eesti Puitmajaliidu ja käsitööpalkmaja tootjatega juba kaheksandat aastat, mis näitab, et huvi ja tahe sellise võistluse toimumise vastu on sektoris olemas,“ ütles Kivil ja lisas, et võistluse kohandamisele ja huvitavamaks muutmisele mõeldakse iga aasta või paari tagant. „Kui võistluse algusaastatel oli näiteks ülesande sooritamiseks kasutada ainult teatud liiki tööriistad, siis teist aastat järjest kehtib reglemendimuudatus, mis lubab võistlejatel kasutada kõiki soovipäraseid vahendeid. See teeb ülesande soorituse kahtlemata reaalse tootmises toimuva käsitöö palkmaja ehitamisega sarnasemaks ning pealtvaatajatele atraktiivsemaks,“ kommenteeris Kivil.

Eesti käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus on Kivili sõnul huvitav ja haarav ka välismaalt pärit külaliste jaoks. „Räpinas käisid palkmajameistritel külas näiteks Jaapani Palkmaja Assotsiatsiooni esindajad ja Norra palkmajameister George Fuller. Lauri Kivil ei välista, et järgmiste aastate võistlusel võib Eesti meistrite kõrval võistlemas näha ka Jaapani palkmajaehitajaid. Saame näha!

Professionaalide kõrval said esimest korda üles astuda ka palkmajaehituse eriala omandajad, kelle jaoks loodi võistlusele eraldi mitte-professionaalide (non-professional) klass. Selles kategoorias võistles kokku 5 Hiiumaa Ametikooli õppurit, kes tõdesid, et tõeliste tegijatega oma oskuste proovilepanek on suur motivaator palkmajaehitust edasi õppida ning tulevikus vähemalt sama oskuslikuks meistriks saada, kui praegused võitjad. Mitte professionaalide klassi parimaks tunnistati Jüri Atonen. Hiiumaa Ametikooli palkmajaehituse eriala põhiõppejõud Andres Veel on tänulik, et selline võimalus on korraldajate poolt õpilastele loodud.

„Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus on õpilaste jaoks kindlasti hea suunaviit ja võrdlusbaas, mille järgi oma erialased sihid tulevikuks seada.“ Veel loodab, et sarnane võistlusformaat pakutakse välja ka järgmistel aastatel ning ei salga, et ihkab aastate pärast kõrgema kategooria poodiumil näha ka mõnda Hiiumaal oskuseid omandanud palkmajaehitajat.

Eesti Puitmajaliidu ja klastri korraldatava võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit ning propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni. Kutsevõistluse võistlusülesanne on valmistada üks palkmaja nurgatüüp, mille juures kohtunikud hindavad palgi paikapanemise kiirust ja täpsust. Võistluse võidab ülesande lühima ajaga ning korrektsemalt teostanud võistleja.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077