Autor: Tööstusuudised.ee • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

A&R Cartoni ligi 5 miljonit maksnud laiendus on valmis

A&R Cartoni juhatuse esimees Margus Üürike.
Foto: Erik Prozes
Eesti suurim kartongpakendite tootja A&R Carton laiendas ja kaasajastas tehast ligi 5 miljoni euro eest. Uut pinda lisandus 800 ruutmeetrit, lao-ja tootmispindu renoveeriti 1600 ruutmeetri ulatuses.

Lisaks mullu soetatud Komori trükimasinale osteti tänavu 1,5 miljoni euro eest stantsimis- ja liimimismasin ning kuumfooliumimasin, samuti uued transportliinid, teatas ettevõte. Ehitati uued töötajate olme- ja kontoriruumid. Töötajaid on jooksvalt lisandunud 20.

“Suurendasime ja uuendasime olme- ja tootmisruume ning tehas sai väljastpoolt täiesti uue väljanägemise. Tänaseks on A&R Cartoni Tabasalu tehase trükkimisvõimekus kolmekordistunud: kaasaegsele Komori trükimasinale lisasime stantsimis- ja liimimisvõimsust, et trükiga sammu pidada," ütles A&R Cartoni juhatuse esimees Margus Üürike. 

Eelmisel aastal tööle pandud Komori trükimasin Lithrone LS44 kasutab hübriidtehnoloogiat, saab trükkida nii tavavärvidega kui ka kõrgemat läiget ning reljeefset tulemust andvate H-UV värvidega. Uus masin on kiirem ja seda just töö sissevõtu osas. Kui varem kulus töö seadistamiseks pisut alla tunni, siis uue masina saab tööle 10-15 minutiga. "Jõudlus on suurem ja need tööd, milleks varem kulus kaks tundi, saadakse vähem kui tunniga tehtud,” selgitas Üürike.

Keskkonnahoiust rääkides ütleb Margus Üürike: “H-UV värvid tarbivad kuivamisel oluliselt vähem energiat ning tekitavad vähem osooni. Väheneb tehnoloogilise piirituse kasutus ning seeläbi on vähenenud heitmed õhku. Säästame keskkonda, kasvatades samal ajal tootlikkust.”

Ettevõte palkab inimesi juurde, tööd on pakkuda stantsijatele, trükkalitele, masinate operaatoritele, laotöölistele. “Oleme viimase aastaga jooksvalt suurendanud töötajaskonda 20 inimese võrra ning soovime tööd veel 10 inimesele. Meile tulejad peaksid olema tehnilise taibuga, aga eelkõige on vaja tööst hoolida,” iseloomustab Üürike Tabasalu tehasesse sobivaid inimesi.

Eesti tootjatest kasutavad A&R Cartoni pakendeid Balbiino ja Rapala. Tehas ekspordib 95% toodangust, kliendid on näiteks Norra firma Orkla, Soome toiduainetootjad Fazer, Froneri ja Raisio, Skandinaavia toiduainetootja Lantmännen, Islandi ettevõte Samhentir.

Mullu 25. sünnipäeva tähistanud A&R Carton AS on Tallinna külje all Tabasalus tegutsev valdavalt toiduainetööstuse kartongpakendite valmistaja. Ligi 5000 ruutmeetrises tehases valmistatakse aastas üle 200 miljoni ühiku pakendeid, selleks kulub ligi 6000 tonni kartongi. Ettevõtte 2017. aasta käive oli 7,6 miljonit eurot ja tööd anti 52 inimesele.

A&R Carton kuulub Rootsi kontserni AR Packaging. A&R Cartoni 18 tehast asuvad kümnes Euroopa ja Aasia riigis ning annavad tööd 3200 inimesele. Kontserni ettevõtete kogukäive oli 2017. aastal 600 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077