15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi krooni nõrgenemine mõjutab Eesti majatootjate hinnaläbirääkimisi

Lauri Kivil
Foto: Sven Arbet, Ekspress Meedia
Kuidas mõjutab nõrgenev Rootsi kroon meie eksportivaid ettevõtteid ja kas praeguses olukorras on ka võitjaid? Puitmajatootjad kinnitavad, et krooni nõrgenemine mõjutab nende kasumlikkust ja muudab hinnaläbirääkimised keeruliseks.

Eesti tehasest väljuva maja hind ei ole küll muutunud, kuid Rootsi kliendile on see valuutakursi muutuse tõttu võrreldes aastatagusega 7 protsendi võrra kallim. „See toob kaasa oluliselt keerulisemad hinnaläbirääkimised ning surve majatootjatele kasumimarginaalide vähendamiseks,“ rääkis Eesti Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil.

„Krooni niivõrd kiire nõrgenemise mõju on äärmiselt negatiivne, kuna mõjutab otseselt ettevõtete kasumlikkust,“ rääkis Kivil. Ta lisas, et Rootsi on Eesti puitmajasektori jaoks üks olulisim ning viimastel aastatel ka kõige kiiremini kasvanud turg. „Kui majatootja jaoks on eurodes tehtav kulubaas reeglina prognoositav ning stabiilne, tähendab välisvaluuta järsk nõrgenemine ekspordi puhul lõppkliendi jaoks otseselt toote kallinemist,“ selgitas Kivil.

Rootsi oli 2017. aastal Eesti puitmajatootjate sihtturgudest 23%ga teisel kohal pärast Norrat, kuhu läheb 31% sellest toodangust. 

Timbeco Woodhouse OÜ müügidirektor Tõnis Vaiksaar rääkis, et praegune Rootsi krooni olukord on pingeline tõenäoliselt kõigile Eesti ja Rootsi väikestele ja keskmistele ettevõtetele, kes pole ennast taoliste kõikumiste vastu kaitsnud. Ta täpsustas, et ettevõte saab end valuutakursi kõikumise eest kaitsta, kui kurss fikseeritakse teatud ajal projekti mahus.

„Keeruliseks teeb olukorra see, et ettevõtja jaoks on mitu turutingimust korraga negatiivses suunas liikunud – materjalide sisendhindade kallinemine, palgasurve ning sihtturgude valuuta nõrgenemine euro vastu,“ tõdes Vaiksaar.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Liisa Rebane, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077