7. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehisintellekt asendab tõstukijuhtide töö

Millal tehisintellekt tõstukijuhtidelt töö võtab?
Foto: Linde
Autonoomsed tõstukid muutuvad tõstukijuhtide palgasurve tõttu lähitulevikus tavapärasteks ning kaugel pole ka aeg, mil laomaailmas hakkab valitsema tõstukite tehisintellekt, tunnistas Linde robootika Ida ja Kagu-Euroopa piirkondlik juht Filip Rozanski.

Autonoomsed tõstukid on turul olnud juba mõnda aega, nende kasutamine ei ole aga väga palju kasvanud. Kas see võiks juhtuda lähitulevikus?

Jah, kindlasti, kuna tootmise suurendamiseks ja efektiivsemaks muutmiseks on vaja täiendavaid ressursse ja autonoomsed tõstukid on parim alternatiiv töötajatele, keda on kõigil raske leida. Peeaegu kõigis Euroopa riikides on sama probleem – ei ole võimlaik leida inimesi, kes pakutava palga eest on valmis tööle tulema, seega palgasurve on väga suur.

Linde robootika Ida ja Kagu-Euroopa piirkondlik juht Filip Rozanski esineb 24. mail toimuval konverentsil "Laoseis 2018", kus kõneleb teemal "Megatrendi automatiseerimine – millal muutuvad tõstukid iseseivaks?". 

Tutvu täpse programmiga ja registreeri SIIN.

Teiseks põhjuseks on autonoomsete tõstukite maine keeruliste masinatena, mida on ka raske töös hoida. Linde Robotics tooted baseeruvad aga tavalistel tõstukitel, seega saavad nende hooldamisega hakkama ka tänased mehaanikud. Kolmas põhjus on hind, mis koos Logistics 4.0 arengutega on hakanud oluliselt langema ja muutunud kättesaadavaks paljudele klientidele.

Peamine takistus autonoomsete tõstukite kasutusevõtul on vajadus spetsiaalse infrastruktuuri järele. Kas täna saab hakkama ka ilma selleta?

Olukord on täiesti muutunud. Linde Robotics ei vaja enam üldse mitte mingisugust spetsiaalset infrastruktuuri. Kõik tõstukid töötavad ilma reflektorite, induktsioonjuhtmete või muude sarnaste lahendusteta. Meie kasutatav tehnoloogia võimaldab juhtida tõstukeid olemasoleva keskkonna – seinte, riiulite jms abil.

Hind on alati iga tehnoloogia puhul oluline argument. Kas autonoomsete tõstukite hind on langemas?

Jah, uute tehnoloogiate hind on alati kõrge, aga koos suureneva huvi ja tellimuste arvuga saab ka tootja oma tegevust paremini ja efektiivsemalt korraldada ja pakkuda paremat hinda. Kuna Linde Robotics tõstukid baseeruvad standardsel toodangul, siis ei ole vaja autonoomsete lahenduste jaoks eraldi tootmisliini, piisab ainult automaatikaseadmete ja tarkvara lisamisest.

Pikemalt loe Äripäeva teemaveebist Logistikauudised.ee.

Autor: Tõnu Tramm, Logistikauudised.ee juht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077