6. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ebaseadusliku välistööjõu kasutajaid ootavad ees jõulised võtted

Andres Anvelt
Foto: Eiko Kink
Trahvimäära kümnekordne tõus, majandustegevuse piiramine, riigihanke menetlusest kõrvale jätmine – neid samme plaanib siseministeerium seadusesse kirjutada, et vähendada ebaseadusliku välistööjõu kasutamist Eestist.

Siseminister Andres Anvelti sõnul on Eestis ebaseaduslikult tööl hinnanguliselt umbes 5000 välismaalast. Neile lisandub veel näiteks Poola tööloaga võõrtööjõud kolmandatest riikidest, kelle suurusjärku on ettevõtjad samuti umbes 5000 isiku peale hinnanud. 

Kuigi Anvelt rõhutas, et viimaste puhul ei saa kindlalt väita, et tegu on ebaseadusliku tööjõuga, on nende reguleerimatus Eestis siiski probleem. 

Siseministeeriumi kokku pandud ettepanekute seaduseks jõustumisel muutuks praeguste plaanide järgi sanktsioonimäär ettevõtjale, kes jääb ebaseadusliku tööjõu kasutamisega vahele, kuni 32 000 euro suuruseks. Anvelt sõnas, et sel sammul on suur ennetav mõju. „Praegune kuni 3200 euro suurune määr on naeruväärne, ajast ja arust,“ ütles ta.

Praeguse süsteemi järgi jääb ühe ebaseadusliku töötaja pealt kogumata hinnanguliselt 3500 eurot makse. „Seega on praegu soodsam maksta trahvi kui seaduslikult palka, ja seda veel ainult juhul, kui üldse vahele jäädaksegi,“ selgitas Anvelt.

Kui selgub, et mõni ettevõte kasutab ebaseaduslikku tööjõudu regulaarselt, kehtestatakse nii füüsilisele kui ka juriidilisele isikule majandustegevuse piiranguid. Ta lisas, et majandustegevuste piirangute meede on äärmuslikeks juhtudeks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Eliisa Matsalu, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077