23. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurtel saeveskitel jäid tootmisplaanid mullu täitmata

ASi Toftan tegevjuht Martin Arula ütles, et nad ei ole toormenappuse tõttu suutnud panna peenpalgi saeveskit tööle kahes vahetuses.
Foto: Andres Haabu
Eesti suurematel saeveskitel jäid prognoositud tootmisplaanid eelmisel aastal täitmata – põhjuseks ümarpalgi nappus, eriti aasta teises pooles.

Enamik saematerjali tootjatest on ka tänavust tootmisplaani tehes olnud tagasihoidlikud. Üldjuhul tootmine küll suureneb, aga seda võrreldes eelmise aasta tegeliku tootmismahuga, mitte mulluse prognoosiga.

„Olukord toormeturul normaliseerub, aga metsamaterjali hind on tõusnud buumiaegsele tasemele,“ ütles Stora Enso Eesti juhatuse liige Argo Aavik. „Tänavune aasta tuleb väljakutseterohke kogu puidutööstuse sektorile.“

Stora Enso Eesti kaks saeveskit, Imavere ja Näpi, tootsid mullu kokku 355 000 m3 saematerjali. „Tänavu me tootmismahtudes suuri muutusi ei plaani,“ lisas Aavik. Stora Enso Eesti toodab lisaks saematerjalile liimpuidu komponente, liimpuittalasid, höövelmaterjali ja puidupelleteid.

Suurtest tootjatest suutis mullu ainsana planeeritust enam toota Viljandimaal tegutsev Combimill Sakala. Ettevõte tootis eelmisel aastal 116 000 m3 saematerjali ehk ületas seatud eesmärgi 6000 m3 võrra.

„Jäime eelmise aastaga rahule, meil läks paremini kui kunagi varem,“ pakatas Combimill Sakala tegevjuht Aimar Kreevald rahulolust. „Meil õnnestus teha toorme ostul paar õnnestunud tehingut ja need tagasidki suurema mahu. Tänavu plaanime toota taas veidi rohkem.“

Kõige suurem tagasilöök võrreldes prognoosituga tabas Võrumaal tegusevat Toftani. Ettevõte käivitas 2016. aasta lõpus peenpalgi saeveski (Toftan 2), mis kasutab toormena kolmemeetrist peenikest okaspuupalki, mis seni sorditi paberipuiduks.

Esimesel tegevusaastal prognoositi peenpalgisaeveski toodanguks 116 000 m3, tegelik tootmismaht oli aga 60 000 m3. Ka Toftani jämeda palgi saeveski (Toftan 1) mullune tootmismaht jäi prognoositust 10 000 m3 võrra väiksemaks.

Toftani tegevjuhi Martin Arula sõnul kummitas neid eelmise aasta maikuust alates toormepuudus ja seepärast ei saanud nad panna peenpalgi saeveskit tööle kahes vahetuses. „Tegime eelmise aasta lõpus otsuse, et töötame ka tänavu ühes vahetuses. Et võtame seadmetest ühe vahetusega maksimumi,“ rääkis Arula.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Väinu Rozental. Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077