Autor: Tööstusuudised.ee • 19. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusettevõtted on aktiivsed uuenduste elluviijad

Elektroonikatööstus Eolane.
Foto: Eolane
Ettevõtete innovatsiooniuuringu andmeil olid 2016. aastal 47,7% Eesti ettevõtteist uuenduslikud, teatas statistikaamet. Aktiivsemad uuenduste elluviijad on tööstussektori ettevõtted.

Tehnoloogiliselt uuenduslik ettevõte tuli vaatlusperioodil turule uute toodete või teenustega või panustas ettevõtte põhi- või tugiprotsesside täiustamisse, efektiivsemaks muutmisse. 2016. aasta andmetel oli 1650 ettevõtet tehnoloogilise uuendusega, neist üle poole kuuluvad tööstussektorisse.

Mittetehnoloogiliselt uuenduslik ettevõte võttis vaatlusperioodil kasutusele organisatsiooni või turundusega seotud uuendusi. 2016. aasta andmetel oli mittetehnoloogilise uuendusega 797 ettevõtet.

Enamikku ettevõtteid aga ei saa liigitada üksnes tehnoloogilise või mittetehnoloogilise uuenduse alusel. Väga sageli on ettevõtetes juurutatud mõlemat tüüpi uuendusi.

 

Innovaatiliste ettevõtete osatähtsus tegevusvaldkonna ja suurusgrupi järgi 2014-2016.
Foto: Statistikaamet

Koostöös ollakse tagasihoidlikud, enamasti ei kaasata uuenduste tegemisel teisi ettevõtteid, asutusi ega ülikoole. Uuringu tulemused näitavad, et perioodil 2014?2016 on innovaatilistest ettevõtetest koostööd teinud veidi enam kui pooled (53%). Olulisemaks peetakse koostööd kontserni teiste ettevõtetega, erasektori ettevõtetega ning seadmete, masinate ja tarkvara tarnijatega. Ainult 11% ettevõtetest on teinud koostööd Eesti ülikoolidega, üksikud ettevõtted ka ülikoolidega Euroopas ja väljaspool Euroopat.

Uuenduslikkuse üks eeldus on järjekindel teadus- ja arendustegevus, mis uuringu andmeil on perioodil 2014?2016 toimunud 18% innovaatilistest ettevõtteist, peaaegu sama paljudes ettevõtetes oli see ebaregulaarne. Suurele osale Eesti väikeettevõttetest ei ole teadus- ja arendustegevus jõukohane.

Uuenduslike ettevõtete arvu põhjal võib väita, et uuendusi tehakse vajaduste alusel pidevalt. Veidi üle poole uuringus osalenud mitteuuenduslikest ettevõtetest ei näinud uuenduste järele vajadust. Mitteuuenduslikest ettevõtetest 18% kaalus uuendusi, kuid neid ei võimaldanud juurutada takistavad tegurid, millest olulisemateks peeti rahapuudust, raskusi laenu saamisel, aga ka kvalifitseeritud töötajate puudust.

Innovatsiooniuuring tehakse ühtse metoodika alusel nii Euroopa Liidu kui ka OECD riikides iga kahe aasta tagant, uuringuperiood on kolm aastat. Uuringu metoodika alus on Oslo käsiraamat (Oslo Manual). 2016. aasta uuringu kogumisse kuulus 3714 vähemalt kümne hõivatuga ettevõtet, neist 1878 kuulus tööstussektorisse ja 1836 teenindussektorisse.

Statistika alus on küsimustik „Ettevõtete innovatsiooniuuring“, mille esitamise tähtaeg oli 18.08.2017. Statistikatöö „Ettevõtete innovatsiooniuuring“ avaliku huvi peamine esindaja on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, kelle tellimusel Statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077