Autor: Tööstusuudised.ee • 17. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuspoliitika prioriteetide seadmiseks ja elluviimiseks kutsuti kokku koostöökogu

Ruth Oltjer ja Urve Palo.
Foto: Eiko Kink
Täna kohtus esimest korda tööstuspoliitika ekspertkogu, kes hakkab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel koordineerima tööstuspoliitika tulevikutegevusi ning nende täitmist.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo selgitas, et tööstuspoliitika roheline raamat annab tööstussektorile ja poliitikakujundajatele kätte teekaardi, millises suunas edasi liikuda, kuid sellest üksi ei piisa, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. 

„Vaja on ka konkreetseid tegevusi ning selleks, et tagada nende edukas ellu viimine, peavad saama kaasa rääkida ka tööstusettevõtjad ise,“ ütles Palo.

Ta lisas, et ekspertkogu koosseisu puhul on järgitud põhimõtet, et sinna kuuluksid lisaks ministeeriumite esindajatele kindlasti ettevõtjad, sest ainult nemad tunnetavad kõige paremini, millised on tööstussektori vajadused ning milliseid lahendusi saab rakendada.Minister ütles, et kui tahame konkureerida teiste riikidega, peab kasvama hakkama Eesti majanduse tootlikkus. Ettevõtlussektori keskmine lisandväärtus on 69 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, töötlevas tööstuses on see näitaja 54 protsenti – nende näitajatega on Eesti EL-is 24.-25. kohal.„Meie eesmärk on, et Eesti tööstussektori lisandväärtus jõuaks EL-i keskmisele tasemele vähemalt aastaks 2030. Selle saavutamiseks peavad erasektor ja riik koostöös kõvasti pingutama,” märkis Palo.Minister tõi välja, et tööstuspoliitika fookuses on mitmed küsimused, mis muuhulgas puudutavad sobivate oskustega tööjõu kättesaadavust, ligipääsu tööstussektorile vajalikele finantsinstrumentidele, teadus- ja arendustegevust, mis arvestab tööstuse vajadustega, ning võimalikult väikest halduskoormust ettevõtetele.Lisaks tööpõhimõtete kokkuleppimisele oli ekspertkogu tänase kohtumise teemaks tööstusettevõtete digitaliseerimise meede, millega aitab riik tööstusettevõtetel oma tegevusi ning tootmist digitaliseerida ja automatiseerida.Tööstuspoliitika koostöökogu koosneb kahest tasandist, mida juhib ekspertkogu, kellele annavad sisendi arengugrupid. Arengugrupid on moodustatud vastavalt tööstuspoliitika rohelise raamatu valdkondadele: tööjõud ja oskused; rahvusvahelistumine; tark tööstus; toote-, protsessi- ja tehnoloogiaarendus; ringmajandus; taristu ja logistika; maksud ja tasud; majanduskeskkond. Ekspertkogu juhib ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister.

Ekspertkogusse kuuluvad:

Priit Lind (BLRT Masinaehitus AS), Masinatööstuse LiitMarek Kase (Stora Enso AS), Metsa- ja Puidutööstuse LiitVeljo Ipits (Salvest AS), Toiduainetetööstuse LiitOtto Richard Pukk (Electronics Estonia OÜ), Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, Elektroonikatööstuse LiitRuth Oltjer (Chemi-Pharm AS), Kaubandus- ja TööstuskodaAndreas Laane (Alexela AS), Tööandjate KeskliitDmitri Jegorov, RahandusministeeriumIndrek Reimand, Haridus- ja TeadusministeeriumViljar Lubi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077