Autor: Tööstusuudised.ee • 17. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti õlletootjad murdsid Rootsi suurima kaubandusketi põhivalikusse

Jaanis Tammele
Foto: Andras Kralla
Väikepruulikojad Tanker ja Põhjala ekspordivad alates aprillist Eesti käsitööõlut Rootsi suurima kaubandusketi ICA tellimusel kõikidesse kauplustesse üle riigi.

Esmatellimus kahelt Eesti pruulikojalt kokku oli 24 000 pudelit ning edasised tellimused sõltuvad käsitööõllede müügiedust Rootsi kauplustes, teatas väikepruulijate liit. 

Eesti tootjate õlled valiti Rootsi kaubandusketti iga poole aasta järel toimuval tiheda konkurentsiga konkursil. Kokku valiti kevadel ICA sortimenti neli uut õlut ning kahe Eesti väiketootja sattumine sellesse nimekirja annab tunnustust kohaliku väikepruulimise tugevast tasemest.

“Kuigi Rootsi on ülemere naaber ja võiks eeldada, et Eesti kaubad seal on tuntud, eelnes ekspordi alustamisele ikkagi pikk ja sihikindel töö,” selgitas Tankeri pruulikoja juht ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Jaanis Tammela. “Esimene tagasiside on olnud positiivne ja annab julgust loota, et pälvime Rootsi õllesõprade tunnustuse ja meie käsitööõlledel õnnestub ülemere naabrite juures tugevalt kanda kinnitada.”

Toidupoed tohivad Rootsis müüa vaid kuni 3,5-protsendilise alkoholisisaldusega õlut, mistõttu on mõlemad valituks osutunud Eesti õlled tavapärasest lahjemad pale ale stiilis Craft FM ja hapu nisuõlu Kreuzberg. Tankeri Craft FM on kerge, tsitruselise maitsega ja vähese alkoholisisaldusega pale ale stiilis õlu. Põhjala Kreuzberg on värskendav hapu nisuõlu, mille valmistamisel on kasutatud piimhappebakterit.

Lisaks Eesti käsitööõllede tootjatele jõudsid ICA kaubandusketti Rootsis tegutsevad All In mustlaspruulikoda ja Brewski pruulikoda. ICA on Rootsi suurim toidupoodide kaubanduskett, kuhu kuulub ligi 1300 kauplust ning mille turuosa on umbes 36%. Samasse kontserni kuuluvad ka ligi 300 Eestis, Lätis ja Leedus asuvat Rimi kauplust. Nii Põhjala kui Tanker kuuluvad Eesti Väikepruulijate Liitu, mis on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077