16. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sangar koondab Tartus 65 inimest

Vahur Kraft
Foto: Jassu Hertsmann
Kraftide perekonnale kuuluv rõivafirma Sangar koondab enda Tartu tehasest 65 töökohta, kuna Eesti firmalt allhanget tellinud britid otsustasid veerandsada aastat kestnud koostöö lõpetada.

Maailma üks juhtivaid triiksärgimüüjaid Eton AB lõpetab alates 1. augustist allhanke tellimused oma pikaajaliselt koostööpartnerilt ASilt Sangar, teatas rõivafirma. Lepingu lõppemine toob kaasa vajaduse tootmise restruktureerimiseks Sangari Tartu tehases ja umbes 65 töökoha vähendamiseks.

"Eton oli üks meie suuremaid ja pikaajalisemaid koostööpartnereid. Sellest on ühelt poolt kindlasti kahju, aga teisest küljest on see loomulik ja loogiline protsess," ütles Sangari juhatuse esimees Vahur Kraft restruktureerimisplaanide kohta. "Ärevat minu arust ei ole siin midagi. See on väga selge, eesmärgistatud ja mõtestatud tegevus."Sangar on olnud Etoni üks püsivatest allhankijatest alates 1992. aastast ja tootis aastas umbes 10 protsenti Etoni särkidest. Sangari müügist moodustab allhangete tootmine täna kokku 32 protsenti, Etoni tellimused 16 protsenti, teatas rõivatootja.Koondatakse augustistSangar infomeeris ettevõtte töötajaid plaanidest esmaspäeva õhtul toimunud töötajate üldkoosolekul. Töökorralduse restruktueerimine jõustub 1. augustist ning sellega väheneb Sangaris tootmistöökohtade arv umbes 65 võrra.Ettevõte on koostanud esialgse uue tootmise struktuuri ja koondamisele minevate töökohtade nimekirja, mis räägitakse lähinädalatel läbi töötajate esindajatega ja töötukassaga. Maikuu alguseks selgub kaotatavate töökohtade täpne jaotus ja antakse kätte koondamisteatised.Koondamisele minevad 65 töökohta moodustavad alla kolmandiku kõikidest tehase töökohtadest, ütles Kfradt, Sangari juhi sõnul teeb ettevõte omalt poolt jõupingutusi, et aidata lahkuvatel töötajatel tööjõuturul hakkama saada. "Tegu on kogenud ja heade töötajatega. Kui Tartus või Eestis on ettevõtteid, kes otsivad rõivatööstuse kogemustega inimesi, siis Sangar palub ühendust võtta ja on valmis vahendama kontakte," rääkis Kraft.Tootmine jätkubKraft kinnitas, et Sangari kaubamärgi tootmine Tartu tehases jätkub. Sangarile kuuluva Oscar of Sweden kaubamärgi särke toodetakse jätkuvalt nii Tartus kui allhanke korras koostööpartnerite juures Ukrainas ja Poolas.Initsiatiiv koostöö lõpetamiseks tuli Etonilt, kes teeb muudatusi oma globaalses allhankijate võrgustikus. "Koostöö lõpetamise laiem põhjus on Eesti üldise majanduskeskkonna muutumine: nii nagu muudes tööstusharudes, on ka rõivatööstuses Eesti sunnitud väljuma allhankemaa staatusest. Näeme, et muudatused on pöördumatud ja sellele aitavad kaasa Eesti üleüldine palgatõus ja tööjõunappus, eriti tootmisettevõtetes,“ tõdes Kraft pressiteate vahendusel.Just selle tõttu üritabki Sangar võtta sihi kõrgema lisandväärtusega toodete ja teenuste poole. "Oleme ettevõtte tulevikustrateegiates ette näinud, et majanduskeskkonna muutuste tulemusena ei suuda Eesti rõivatööstuse ettevõtted keskpikas perspektiivis konkureerida suurte Aasia ja Ida-Euroopa riikide tootjatega, kus sarnaste spetsialistide palgatase on kordades Eestist madalam," märkis Kraft pressiteates.Seetõttu on Sangar näiteks panustanud kontserni kaubamärkide ja müügivõrgu arendamisse ning omandasime 2015. aastal Rootsi kaubamärgi Oscar of Sweden, millega on kanda kinnitatud Skandinaavia turul.

Autor: Märt Belkin, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077