Autor: Tööstusuudised.ee • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikatootja Eolane avab Lasnamäel uue tehase

Eolane´i uus tehas.
Foto: Eolane
Eesti üks suurimaid elektroonikatööstusi Eolane Tallinn alustas täna sarikapeoga ettevalmistusi uue tehasehoone avamiseks, mis lubab lähiaastail luua kuni 300 uut töökohta.

Tallinnas Lasnamäel valmivasse uude tehasesse kolib praegu ligi 500 töötajaga Eolane Tallinn tootmise üle aasta lõpuks. Uus tehasehoone lubab eriotstarbelisi kommunikatsiooniseadmeid, LED valgusteid autotööstusele ja muud elektroonikat tootval prantsuse taustaga ettevõttel laiendada tootmist ja suurendada ekspordimahtu.

"Uus elektroonikatehas sündis praktilisest vajadusest, et auto- ja telekomitööstuse tellimustega sammu pidada," rõhutas Eolane Tallinn AS-i tegevjuht Antoine Yon pressiteates. "Meie käive kasvas viimase kolme aastaga enam kui kaks korda, edasi kasvamiseks vajame suuremat tehast ja rohkem inimesi."

Eolane Tallinn on prantsuse päritolu Eolane kontserni suurim tütarettevõte, kelle 68 miljoni eurone käive moodustas mullu viiendiku kogu kontserni käibest. Uue elektroonikatehase avamisega kasvab firma tootmispind kolmes etapis ligi 11 000 ruutmeetrini, mis lubab tootmismahtu ja töökohtade arvu oluliselt suurendada.

Eolane kontserni asepresidendi Damien Quillet' kinnitusel tähendab uus Tallinna tehas olulist investeeringut kogu grupi jaoks. "Meil on Eestiga hea kogemus, me usume Eestisse ja Eesti inimestesse," sõnas Quillet. "See investeering kinnitab, et need pole lihtsalt sõnad, vaid panustame suurelt Eesti tehase kasvupotentsiaalile."

Kaasatakse ka erivajadustega inimesi

Eolane Tallinn investeeris viimasel kahel aastal kaasaegsetesse tootmisseadmetesse üle nelja miljoni euro, kõrgtehnoloogiline tootmine nõuab ka oskuslikku tööjõudu. Yoni kinnitusel värbab ettevõte töötajaid rahvusvahelisel tööturul ning panustab kõvasti töötajate arendamisse ja koolitamisse. "Lihtsat tööd jääb järjest vähemaks, meie vajame eeskätt multioskustega inimesi," selgitas ta. "Lisaks laienemisvõimalusele loob uus tehas ka töötajatele paremad tingimused ja lubab kaasata meie töösse ka rohkem erivajadustega inimesi. Vähemtähtis pole ka suur energiasääst, mis vähendab meie jalajälge Eesti keskkonnale."

Eolane Tallinna uue tehase rajab Peterburi teele Capital Mill, tehase esimene etapp valmib lõplikult sügiseks. Esimeses etapis võtab ettevõte kasutusele ligi 6700 ruutmeetrit tootmis-, lao-, kontori- ja olmeruume. Hoone on ehitatud keskkonnasõbralikult, muuhulgas kasutati ehituses vanade hoonete lammutusmaterjale. Täppiskonditsioneerid hoolitsevad hea töökeskkonna ja energiatõhususe eest. Hoone arvestab puudega inimeste vajadusi, tehases on kaldteed, ratastooliga liikujaile sobiv lift, invatualetid.

Capital Milli uusarenduste juhi Marko Uueda sõnul valmis kõrgtehnoloogiline tehasehoone Eolane'i erinõuete järgi. „Ehitusele eelnes pikk töö vajaduste ja lahenduste väljaselgitamiseks,“ lausus Uueda.

Capital Mill ootab ankurüürnik Eolane'i kõrval majja üürnike ka kahele  lao-, tootmis- või äripinnale, mille suurused on 1600 ja 1900 ruutmeetrit, lisaks ka kaasaegsetele büroopindadele. Peterburi tee 49b hoone arhitekt on Tõnis Tarbe ning selle ehitab Tallinna Ehitustrust OÜ.

Uus elektroonikatehas valmib lõplikult septembriks ning ettevõte kolib tootmise sisse sügistalvel.

Praktiliselt 100% toodangust eksportiv Eolane Tallinn toodab Lasnamäel eriotstarbelisi sideseadmeid ja valgustuskomponente autotööstusele. Praegu 500 inimesele tööd andev Eolane Tallinn on Äripäeva Topi andmetel Eesti suuruselt neljas elektroonikatööstus. Personaliettevõte Fontes tunnistas Eolane Tallinna mullu meestele ja naistele kõige võrdsemat palka maksvaks ettevõtteks.

Eolane kontserni kuuluv AS Eolane Tallinn pakub elektroonikakomponentide tootmisteenust ning toote- ja testsüsteemide arendusteenust, prototeenust ning järelturu teenuseid. 2012. aastast Eolane kontserni kuuluv Tallinna tehas alustas 2016. aastal LED sise- ja välisvalgustite tootmist autotööstusele ning õhuventilaatori kontrollerite ja sensorite tootmist tööstusevaldkonna kliendile.

Capital Mill OÜ on 2008. aastal loodud kinnisvaraettevõte, mis investeerib Balti riikide ärikinnisvarasse.

Foto: Eolane
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077