Autor: Tööstusuudised.ee • 20. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeste elektritootjate arv kasvanud kolmandiku võrra

Iga kümnes Elektrilevi võrgus olev tarbimiskoht saab elektri väiketootjatelt.
Foto: Elektrilevi
2017. aasta lõpuks oli Elektrilevi võrguga liitunud 1113 elektri väike- ja mikrotootjat, mis on ligikaudu 35 protsendi võrra rohkem kui aasta varem.

Hoogustuvat hajaenergeetika trendi iseloomustab ka näitaja, et mullu nende tootjate poolt võrku antud energiakogus 194 000 MWh on üle 4 korra suurem kui kolm aastat tagasi. Täna saab iga kümnes Elektrilevi võrgus olev tarbimiskoht elektri väiketootjatelt, teatas Elektrilevi.  

Kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjatest on 85% päikeseenergial põhinevad elektrijaamad. Kui keskmine kodumajapidamine tarbib aastas 3000 kWh elektrit, siis toodavad väike- ja mikrotootjad elektri tinglikult ligikaudu 65 000 majapidamise jaoks, mis on ligikaudu kümnendik kõikidest tarbimiskohtadest Elektrilevi võrgus.

Möödunud aastal lihtsustas Elektrilevi kuni 200 kW nimivõimsusega väike- ja mikrotootjate liitumisprotseduuri, millega vähenes nõutavate dokumentide hulk ja laienes lubatud inverterite ehk pinge muundamiseks vajalike seadmete nimekiri.

„Hajatootmise levik on kiirelt arenev trend ja soovime muutustega kaasas käia.  Usume, et muuhulgas on ka lihtsustunud protseduur kaasa aidanud, et möödunud aastal oli liitumisi varasemast rohkem,” kommenteeris muudatuste mõju Elektrilevi liitumiste tootejuht Kaija Vill. 2017. aastal lisandus väikeseid elektritootjaid Elektrilevi võrku 287, 2016. aastal oli uusi liitujaid 225.

Villi sõnul on seoses uute trendidega muutumas elektrivõrgu roll: selle peamine funktsioon pole enam  üksnes elektrienergia kohale toomine, vaid garantii ja turvalisuse pakkumine juhuks, kui päike ei paista ja tuul ei puhu. „Kahesuunaline energialiiklus tähendab võrgu ümberehituse vajadust, uusi investeeringuid ja keerukamaid väljakutseid pingekvaliteedi juhtimiseks. Mida rohkem lisandub võrku hajatootjaid, seda keerukamaks muutub ka nende liitumiseks tehtav võrgu analüüs - seega otsime kompromissi, et ühelt poolt liitujatele protsess võimalikult sujuvaks teha, kuid teisalt hoolitseme selle eest, et ei kannataks elektrikvaliteet tarbijatele,” lisas Vill.

Elektrilevi võrguga liitunud kuni 15 kW nimivõimsusega ehk mikrotootjate arv on vahemikus 2012-2017 kasvanud 20-lt 954-ni. 16-200 kW võimsusega jaamade ehk väiketootjate arv on viie aastaga kasvanud 39-lt 159-ni.  Enam kui 200 kW võimsusega elektrijaamu on Eesti suurima jaotusvõrguga liitunud 69.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077