Autor: Harro Puusild • 13. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on Tööstus 4.0 Porsche jaoks?

Porsche tehased on küll väga automatiseeritud, ent näiteks klientide erisoovid eeldavad veel ka mõningast käsitööd.
Foto: Porsche
Tööstus 4.0 ei ole lõpptulemus, vaid pidev uue tehnoloogia tõhusam kasutamine, ütleb autotootja Porsche tootmis- ja logistikajuht Albrecht Reimold.

1990ndate alguses tabas tuntud sport­autode tootjat tõsine kriis – USA turul, kus Porsche­ müüs poole oma sõidukitest, toimus järsk langus. 1993. aastal edutati tegevjuhiks avalikkusele suhteliselt tundmatu Wendelin Wiedeking, kes seni vastutas tootmise eest. Ta tõestas ennast kui juht, kes muutis Porsche uuesti edukaks. Võtmeks oli kulutõhus tootmine ja uue tootmissüsteemi loomine, mis põhines uusimal tehnoloogial ja digivõimalustel.

Koosteliini elementaarne osa

Seepärast on Tööstus 4.0 ehk Porsche terminoloogias Porsche Production 4.0 mitte revolutsioon, vaid evolutsioon ja Porsche olemasoleva tootmissüsteemi optimeerimine. 

“Meie seisukohast ei ole 4.0 mitte lõpptulemus, vaid pidev uue tehnoloogia tõhusam kasutamine,” ütleb Porsche AG juhatuse liige, tootmis- ja logistikajuht Albrecht Reimold. “Porsche Production 4.0 aitab meil juhtida tulevikku suunatud tootmist. See on juhis tootmise tõhusamaks muutmiseks ja ühendab digitaalmaailma ja füüsilise maailma rakendused.”

“Näiteks digitaliseerimine on lõpliku koosteliini elementaarne osa. Kõikjal tootmisliinidel on terminalid, mille kaudu töötajad saavad sportauto tootmiseks vajalikku teavet. Näiteks ohutusnõuetest lähtuvalt peab turvapatjade paigaldaja kinnitama paigalduse lõpuleviimise.”

Porsche Production 4.0 koosneb kuuest tegevusvaldkonnast: kaks esimest hõlmavad digiteerimist, nt suured andmetöötlused ja masinõpe ning uued tehnoloogiad, näiteks inimene/robot interaktsioon, 3D-trükkimine ja kulumaterjalid, nt arukad prillid. Need kaks valdkonda toetavad tootmissüsteemi ülejäänud nelja valdkonda.

Tähtis ka ressursitõhusus

Porsche tehas asub linnale väga lähedal, seetõttu mõtleb ettevõte pidevalt sellele, kuidas vähendada tarbimist ja heitkoguseid ning kasutada materjale veelgi tõhusamalt.

“Arukas ja meile väga oluline on ka jätkusuutlikkus ja seega ka meie tehaste efektiivsuse küsimus,” selgitab tootmisjuht Reimold. “Keskendume tootmisprotsessis intelligentsetele lahendustele, et olla mitte ainult kõige kasumlikum autotootja maailmas, vaid ka kõige uuenduslikum ja jätkusuutlikum.”

Veelgi tähtsam valdkond Porsche tootmisprogrammis on töökorraldus. Eesmärgiks on leida lahendused, kuidas uus tehnoloogia ja digiteerimine saab töötajaid nende töös abistada ja toetada. Porsche puhul on oluline, et uute tehnoloogiate kasutamise eesmärgiks ei ole tööjõu vähendamine. Räägib Albrecht Reimold: “Kõige keskmes on meie töötajad, ja neid toetavad digiteerimine ja võrgustikud. Mitte ühtegi Porschet ei pane kokku ainult robotid. Peatähelepanu on inimesel. Meie sõidukid on ehitatud inimeste poolt inimestele. Ja see jääb nii ka tulevikus.”

Tööstus 4.0 võimaldab sportautotootjal oma töötajaid toetada vajalike andmete ja teabega ning optimeerida iga koostejaama ja -protsessi.

Porsche analüüsib tööprotsesse ergonoomiliselt ja rakendab tugitehnoloogiaid protsesside optimeerimiseks, näiteks kohandades autoosade või koosteplatvormide kõrgust nii, et autode koostamine oleks töötajate jaoks ergonoomilisem ja et nad pääseksid kergemini vajalikesse kohtadesse ligi. Näiteks autosalongi koostajad saavad ise oma töökoha kõrgust muuta.

Kõige olulisem on tagada piisavalt kvalifitseeritud töötajate olemasolu. Seepärast on Porsche töötanud välja oma koolitusprogrammi, mille abil koolitatakse töötajaid uute tehnoloogiate kasutamise ja digitaliseerimise valdkonnas Porsche Production 4.0 rakendamisel.

On väga oluline, et kõik töötajad tunneksid Porsche Production 4.0 nõudeid ning oskaksid kasutada terminale, tahvelarvutiteid ja nutitelefone.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077