Autor: Tööstusuudised.ee • 5. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon tuvastas metallitööstuses 163 rikkumist

Metalltorud.
Foto: Raul Mee
Tööinspektsioon kontrollis 34 metallitööstuse ettevõtet. Sihtkontroll keskendus liikumisteede märgistusele, töövahendite ja isikukaitsevahendite kasutamisele ning esmaabivahendite kättesaadavusele. Tuvastati kokku 163 rikkumist, millest 37 kohta koostati ettekirjutus.

Liikumisteede ja erinevate märgistustega seotud rikkumisi oli kokku 47. Peamiselt oli probleemiks kukkumisohtlike kohtade märgistamata jätmine, teatas tööinspektsioon. 

Sageli olid nõuetekohaselt märgistamata ka ohualad. Töövahenditega seotud rikkumisi oli kokku 57. Siin oli valdavaks probleemiks omavoliliselt eemaldatud kaitsekatted treipinkidelt ja käiadelt. Üheksas ettevõttes puudusid esmaabivahendid töökohal. Osades ettevõtetes ei kasutatud ka isikukaitsevahendeid nõuetekohaselt. Positiivse poole pealt ei tuvastanud tööinspektorid sihtkontrolli käigus ühtegi elule ohtlikku tööd ega eluohtlikku töövahendit, mille tegemise või kasutamise oleks tulnud peatada.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja sõnul juhtub metallitööstuse valdkonnas enim tööõnnetusi. „Tihti on tööõnnetused metallitööstuses seotud oma tarkusest töövahendite muutmisega, mille käigus võetakse maha kaitsekatted. Ka sihtkontrolli käigus kuulsime sageli, et kaitsekate muudab töötamise ebamugavaks. Selline tegevus on aga õnnetuse välja kutsumine,“ ütles ta. „Vaid neljas sihtkontrolli käigus külastatud ettevõttes ehk 12% ettevõtetes polnud ühtegi rikkumist. See näitab, et arenguruumi hea ja tervist hoidva töökeskkonna loomiseks on veel küllaga,“ lisas Oja.

Sihtkontrolli käigus kontrolliti 34 metallitööstusega tegelevat ettevõtet. Neist asus Harjumaal 8, Tartumaal 4, Pärnumaal 2, Viljandimaal 3, Järvamaal 2, Jõgevamaal 2, Ida-Virumaal 7, Lääne-Virumaal 4, Põlvamaal 1 ja Võrumaal 1. Kontrolli toimumisest kontrollitavaid ettevõtteid eelnevalt ei teavitatud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077