1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmises on lühendatud tööaeg otstarbekas vaid eriolukorras

Bestra Engineeering tootmishoone.
Foto: Andres Haabu
Tootmissektori ettevõttena oleme lühendatud vahetusi rakendanud tehnoloogiate puhul, kus inimene on vältimatult vajalik, kuid töö nõuab suurt pingutust ja keskendumist, ütles metallitöötleja Bestra Engineering ASi tegevjuht Andero Väljaots Äripäevale.

Äripäev kirjutas hiljuti, et aasta tagasi alustas Elisa pilootprojektiga, võttes oma Kristiine esinduses kasutusele kuuetunnised töövahetused. Toona alustas sellega kolm inimest, tänaseks on liitujaid kokku kaheksa ning peagi lisandub veel kümmekond.

Teemat kommenteeris ka Bestra Engineering ASi tegevjuht Andero Väljaots. "Tootmissektori ettevõttena oleme lühendatud vahetusi rakendanud tehnoloogiate puhul, kus inimene on vältimatult vajalik, kuid töö nõuab suurt pingutust ja keskendumist. Inimtööjõud ei peaks sellistel puhkudel lihtsalt füüsiliselt vastu ja tekib väsimus, vead, kvaliteedilangus," sõnas ta. 

"Operatsioonides, mis pole kõrgendatud täpsusega ega nõua nii suurt pingutust, tekib kohe küsimus, et mis on lühendatud vahetuste tulutegur? Mis lisandväärtust see pakuks?"

Veel rääkis Väljaots, et töötaja soov on ilmselgelt saada lühendatud tööpäeva eest keskmiselt sama suurt või suuremat tasu kui täispika tööpäeva eest. "Küsimus on, et mille arvelt saab tasustada lühendatud tööpäevaga tekkivat lisakulu ning millega kompenseerida puudu jäävaid ressursse? Pealegi kui kvalifitseeritud tööjõudu on turul niigi vähe ja kui olemasolevaltki 20 protsenti ära napsame, siis ei ole oodata mitte majanduskasvu, vaid hoopis -kahanemist," sõnas ta. 

Lõpetuseks ütles Väljaots, et tema kogemuses pole tootmisettevõtete juhtkonnad lühendatud tööaja teemalisi arutelusid pidanud.

Loe täispikka artiklit Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077