1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljarditehase magus lepe ajas konkurendid tuliseks

Margus Kohava ja Aadu Polli.
Foto: Andras Kralla
“See on kõigi teiste osalejate suhtes ebaõiglane,” oli Toftani saeveskite juhi Martin Arula arvamus selle kohta, et RMK tahab Tartusse kavandatava hiiglasliku tselluloositehasega pika puidulepingu sõlmida.

RMK ja Tartusse kavandatava tselluloositehase Estfor Investi vahel on plaanis sõlmida pikaajaline tarneleping, mida kriitikute ja konkurentide sõnul võib pidada miljonitesse ulatuvaks kingituseks ning keelatud riigiabiks, kirjutab Äripäev. 

Ühiste kavatsuste protokolli alusel plaanitava lepingu maht on ligikaudu 300 miljonit eurot ehk 20 miljonit eurot aastas. 2020. aastasse plaanitav kuni pool miljonit tihumeetrit toorainet tagav leping sõlmitakse selleks puhuks kuulutatud enampakkumise võitjaga ja tegemist on olulise tarnekindlusega, mille taolist turul tavatingimustel ei leia.

"RMK-l isegi ole seaduslikku alust sellist lepingut sõlmida. See on kõigi teiste puiduturul osalejate suhtes ebaõiglane, kes on arvestanud ühetaolise majanduskeskkonnaga. Kogu kokkulepe on läbipaistmatu ning riigile kuuluvat ressurssi peaks müüma avatult oksjonitel, mitte toetama sellega ainult üht kindlat projekti," rääkis Toftani saeveskite juhi Martin Arula.

Graanul Investi juht Raul Kirjaneni sõnul on tegemist lihtsalt optsioonilepinguga, kus pikki tähtaegu ja praegust defitsiitset puiduturgu arvestades peaks lepingut ennast hindama kümnete miljonite eurode tasemel.

Riik pakub tselluloositehasele ainulaadset tarnekindlust

Seda, kui oluline on leping tehase kavandajatele, möönis ka Estfor Investi juhatuse liige Margus Kohava kolmapäeval korraldatud pressikonverentsil. Ettevõte otsib projektipõhist investeeringut, mis tähendab, et kindlad tarnelepingud on üks põhilistest alustest, mille alusel võib üldse pankadelt tehase rajamiseks laenu saada. Lisaks RMK võimalikule lepingule on praegu Estforil välja pakkuda vaid osanike saeveskitest ülejääv puiduhake.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Kristjan Pruul, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077