Tööstustoodangu maht peaks tänavu edasi kerkima

Liis Elmik
Liis Elmik

Sellel aastal peaks tööstustoodangu maht edasi kerkima. Tootmismahtusid nii Eestis kui ka Euroopas aitab suurendada tugev nõudlus, kirjutas Swedbanki ökonomist Liis Elmik.

Tööstustoodangu maht püstitas eelmisel aastal taasiseseisvumisaja rekordi. Tootmismahu kasv oli kiire ja laiapõhjaline. Toodang ületas üle-eelmise aasta taset rohkem kui kahes kolmandikus tööstusharudes, teatas Swedbank. 

Tööstusettevõtted tootsid 2017. aastal 8% rohkem toodangut kui aasta varem. Töötlevas tööstuses suurenes tootmismaht veidi vähem, 7%. Nafta hinna taastumise järel kasvas oluliselt mäetööstuse toodang.

Tööstusettevõtted on positiivselt meelestatud. Konjunktuuriinstituudi jaanuarikuine küsitlus näitab, et tootmismahu ja müügihindade prognoosid on optimistlikud. Töötajate arvu plaanitakse suurendada. Tööjõupuudust märgiti peamise äritegevust takistava tegurina varasemast rohkem.

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul peaks tööstustoodangu maht sellel aastal edasi kerkima. "Tootmismahtusid nii Eestis kui ka Euroopas aitab suurendada tugev nõudlus. Majanduskasv on kiire ja laiapõhjaline nii Euroopas kui ka mujal maailmas. Euroopa Liidu töötleva tööstuse tootmismaht jõudis novembris senise rekordtasemeni, mis pärines jaanuarist 2008," lisas ta.

Tööstusettevõtete käivet kasvatab lisaks tootmismahu suurenemisele ka hinnatõus. Tööstustoodangu tootjahinnaindeks tõusis detsembris Eestis aastaga 2,7%.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara