3. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Aafrika Vabariigis tasub ärisidemeid luua

Clusme äridelegatsioonile tutvustati maailma üht suurimat titaani 3D printerit, mis prindib kuni 2 m pikkuseid ja 60x60 cm ristlõikega objekte ning mille peamiseks teaduspartneriks on Boeing.
Foto: Erakogu
Hiljuti projekti CLUSME raames Lõuna-Aafrika Vabariiki külastanud teadus- ja arenduskeskuse IMECC juhi Jüri Riivese sõnul tasub riigis ärisidemete loomise ja hoidmisega jätkata, sest võimalusi eestlaste jaoks on palju.

„LAVi turu areng oli tõeliselt üllatav, paljud suured korporatsioonid on kohal ja tööstus väga arenenud, hoolimata korruptsioonist ja kvalifitseeritud tööjõu puudusest,“ ütles delegatsioonis osalenud Jüri Riives teadus- ja arenduskeskusest IMECC.

„Meie fookuses oli sel korral ennekõike masina- ja metallitööstus ning inseneeria. Ärilises mõttes tasub seal jätkata sidemete loomise ja hoidmisega, sest võimalusi on nii kaevandustes, koostöös auto- ja metsatööstusega ning kindlasti on potentsiaali oskustööjõudu koolitavate erakoolide loomisel.“

Lisaks on arendamisjärgus pangandus, tervishoid ja jäätmekäitlus. „Meie suureks üllatuseks kohtusime päris mitmete Eestiga seotud või Eestit tundvate inimestega, nii et LAVis tundub eestlastele tegevust olevat küllaga,“ lisas Riives. 

Külastuse programmis toimusid kohtumised nii äriettevõtete esindajate kui ka teadus-arenduskeskuste ja ülikoolide esindajatega Johannesburgis ja Kaplinnas. Lisaks toimus eraldi kohtumine Soome FINNPRO (Soome riiklik organisatsioon, mille eesmärk on toetada Soome ettevõtete eksorti) esindaja Heta Pyhälahtiga, kes tutvustas LAVi turule sisenemise võimalusi ja soomlaste paremaid praktikaid. Praktilise ülevaate andis ka Lõuna-Aafrika Vabrariigi aukonsul Eestis Vaho Klaamann, kellel on sellel turul pikaajaline ärikogemus.

Äridelegatsioonis osalesid teadus- ja arenduskeskuse IMECC, MTÜ Mehhatroonika Assosatsioon, Eesti Masinatööstuse Liit MTÜ, Tallinna Tehnikaülikool ning ettevõtete esindajad. Soomest olid kaasas Koneteknologiakeskus Turku Oy esindajad.

Projekti CLUSME eesmärk on kasvatada Eesti ja Soome masinatööstuse ja mehhatroonika valdkondade konkurentsivõimet läbi klastripõhise turundustegevuse, luues eeltingimused edukaks ekspordiks uutele turgudele väljaspool ELi ning seeläbi aidata kaasa riikide ekspordivõimekuse kasvule tervikuna.

Projekt “Chances and challenges of cluster-based marketing in mechatronics – CLUSME” (“Klastripõhise turunduse väljakutsed ja võimalused mehhatroonikas – CLUSME”) on ellu kutsutud Euroopa Regionaalarengu Fondi Kesk-Läänemere programmi 2014-2020 toetussuuna nr 1 (Kesk-Läänemere piirkonna konkurentsivõimeline majandus) eesmärgi nr 3 (Kesk-Läänemere ettevõtted ekspordivad rohkem uutele turgudele) elluviimiseks.    

Autor: Triin Ploompuu, Eesti Masinatööstuse Liit

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077