25. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: USA kinnisvarabuumi tulek võib hinnad kiiresti tõusma panna

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi ja koksisüsi hinnad tõusevad; vasehinnad jätkavad kiiret tõusu; USA kinnisvarabuumi tulek võib hinnad kiiresti tõusma panna; nafta hinnad tõusid.

USA kinnisvarabuumi tulek võib toorained kiiresti tõusma panna

USA kinnisvaralaenude firma Freddie Mac teatas, et 2017. aasta oli kinnisvaraturu jaoks viimase kümnendi parim ning see peaks toetama ka tööstustoorainete turgu.

Kinnisvaraturu head seisu näitavad madal inflatsioon, tugev tööturu kasv ja ajalooliselt madalad kinnisvara laenude intressid. See hinnang pole positiivne ainult USA majanduse jaoks, aga ka tööstustoorainetele üldiselt.

Tõsi, varasemad tõusud ei garanteeri seda, et ka tulevikus kasv jätkuks. Samas on hea vaadata, kuidas läks toorainetele eelmise USA kinnisvarabuumi ajal.

Kinnisvarabuum, mis jõudis tippu 2006. aastal, tõi endaga kaasa ka toorainete kiire hinnatõusu. Järgnevatel aastatel võivad hinnad nüüd tõusta, sest nõudlus paraneb, makromajandus on heas seisus ning tsüklilised näitajad on positiivsed (vt. allpool olevat graafikut).

Ka DoubleLine Capitali asutaja ja tuntud investor Jeffrey Gundlach arvab, et investorid peaksid oma positsioone toorainetes 2018. aastal suurendama. Ta tõi välja, et toorained on võrreldes aktsiatega väga odavad.

„Varasemaid andmeid vaadates on selge, et sa oleks tahtnud oma portfelli lisada tooraineid teatud aegadel. Nüüd on see aeg kätte jõudnud, see on ajalooline pöördepunkt,“ ütles Gundlach.

Rauamaagi ja koksisüsi hinnad tõusevad

Terasetootmises kasutavate toorainete hind tõusis selle nädala algusest tublisti, sest Hiina tehased koguvad aktiivselt varusid, vahendab mining.com.

Rauamaagi hind tõusis nädala alguses 74,4 dollarini tonnist. Neljapäeval ja reedel on hind veidi langenud ning nädala lõikes kallines rauamaak 2,5 protsenti, 70,71 dollarini tonnist.

Tõsi, võrreldes 2017. aasta alguse tippudega on rauamaak kõvasti odavam, aga selle aasta keskmine on olnud 70,6 dollarit. 2016. aastal oli keskmine 56,5 dollarit.

Koksisüsi kaupleb aga 244 dollaril tonnist, mis on lähedal kaheksa kuu kõrgeimale tasemele. Koksisüsi on novembrist alates kallinenud 37 protsenti. 2017. aasta keskmine hind on 185,7 dollarit, mis on eelmise aasta keskmisega võrreldes 40 protsendi võrra enam.

Hiina on alustanud sõda saastatuse vastu ning selle tõttu on paljud tehased suletud. Samas on järelejäänud tehaste kasumlikkus tõusnud, mis ärgitab neid varusid kokku ostma.

Eelkõige on ametivõimud suunanud oma energia madalama kvaliteediga toodangu vastu, mis aitab kõrgema kvaliteediga rauamaagil kallineda.

Vasehinnad jätkavad kiiret tõusu

Vasehinnad jätkavad kiiret tõusu – neljapäeval kallines tooraine juba 11. päeva järjest ning jõudis viimase kahe kuu kõrgeima tasemeni.

Vask on 2017. aastal kallinenud ligi 27 protsenti, põhja jõudis vask eelmise aasta alguses. Ootused on vase osas muutunud tunduvalt positiivsemaks.

Londonis tegutsev toorainefirma SP Angel teatas oma klientidele, et „globaalse pakkumise piirangud, mis on seotud palgaläbirääkimistega, peaks turgu kitsendama ja vaske kõrgemale viima.“

Ja põhjus ei peitu ainult pakkumise poole peal. Hiina nõudlus püsib tugev – riigi rafineeritud vase tootmine kasvas novembris 10 protsenti, 786 000 tonnini (võrreldes eelmise aastaga). Rafineeritud vase tootjad kasutavad hinnatõusu seda enda kasuks ära ning suurendavad tootmist, mis omakorda kasvatab nõudlust vase järele.

Vase hind tõusis nädalaga 5,4 protsenti, 7086 dollarini tonnist, mis on viimase kahe kuu kõrgeim tase. Oktoobris jõudis vask viimase kolme aasta tippu ning sellest tasemest pole palju puudu.

Teistest toorainetest kallines tsink 2,3 protsenti ja tina lisas 2,5 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 3242 ja 19 350 dollarit. Alumiinium lisas 6,5 protsenti ja tonn maksab 2148 dollarit.

Nikkel lisas lausa 8,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 12 070 dollarit. Kulla hind tõusis 0,6 protsenti ja hõbe lisas 0,9 protsenti. Kummagi unts maksis nädala lõpuks 1268 ja 16,22 dollarit.

Nafta hind tõusis

Brenti toornafta hind tõusis aga 1,9 protsenti ja WTI lisas 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 64,62 ja 58,06 dollarit.

Rotterdami 95 bensiin on liikunud viimase poole aasta jooksul ülesmäge. Sellel nädalal kallines bensiin 2,6 protsenti, 610 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077