Autor: Tööstusuudised.ee • 21. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa elektritööstus kiirendab üleminekut puhtamale energiale

Elektriliinid.
Foto: Raul Mee
Euroopa elektritööstuste liit EURELECTRIC, kelle liige Eesti Elektritööstuse Liit on, avaldas detsembri alguses pikaajalise visiooni, mis võimaldab elektritööstusel kiirendada üleminekut puhtale energiale.

Sellega võttis EURELECTRIC juhtrolli majanduse dekarboneerimises, lähtudes Pariisi kliimakokkuleppest ning püstitas endale eesmärgi võtta tarvitusele meetmed, mis toetavad ülemaailmset üleminekut tõhusale kliimasõbralikule ühiskonnale enne sajandi keskpaika, teatas Eesti Elektritööstuse Liit. 

Uue visiooniga tugevdab Euroopa elektritööstus oma kohustust investeerida puhtasse energiatootmisse ja muudesse üleminekut võimaldavatesse lahendustesse, mis aitavad oluliselt kiirendada CO2 heitkoguste vähendamist teistes sektorites, kasutades selleks tõhusamalt puhast elektrit. Uue visiooni üle peetud arutelude keskpunktiks olid digitaalsed lahendused ja detsentraliseeritud tootmistehnoloogiad, sest need mõjutavad energiasektorit tulevikus kõige rohkem.

Euroopa elektritööstus näeb suurepärast võimalust saavutada majanduse dekarboniseerimine, millega tagatakse Euroopas energiatootmise jätkusuutlik tulevik. Selle protsessi ellurakendamisel mängib elekter peamist rolli ning seetõttu peab kiirendama Euroopa energiatarbimise ümberkujundamist järkjärgulise elektrifitseerimise kaudu. Küttemajanduse, transpordisektori ja tööstuse elektrifitseerimine on kasulik kõigile ja toob kaasa suurema efektiivsuse ning väiksema CO2 heitme. Visioon kajastab elektritööstuse soovi investeerida innovatsiooni, millega saab luua uusi valdkonnaüleseid ärimudeleid, et tagada elektrienergia väärtusloome aastakümneteks.

EURELECTRICU peasekretär Kristian Ruby väljendas rahulolu, et kogu sektor toetab uut visiooni, kuid juhib tähelepanu asjaolule, et see nõuab kõikidelt edasisi ühiseid jõupingutusi. „Visioonis väljendatud ambitsioonid on keerukad, eriti nende piirkondade puhul, mis sõltuvad kõrge süsinikusisaldusega väärtusahelatest. Samuti tuleb aduda, et puhtale elektrile üleminekut võimaldavate tehnoloogiate kasutuselevõtuga seotud investeeringute maht on tohutu,” ütles Ruby.

Eesti Elektritööstuse Liidu tegevjuht Tõnis Vare tundis samuti rahulolu kuid lisas juurde täpsustusi. “Me peame mõistma, et elektritööstus ei saa kõike ise teha vaid panustama peab kogu ühiskond tervikuna. Selleks tuleb kõikides sektorites aktiivselt toetada ja finantseerida üleminekut võimaldavate tehnoloogiate väljatöötamist ning edendama kogu väärtusahela digitaliseerimist. Elektrifitseerimise edendamiseks peame looma arukama seadusandluse, mis omakorda võimaldab laiemalt võtta kasutusele "tarkvõrgu", millesse on integreeritud tsentraliseeritud ja detsentraliseeritud tootmistehnoloogiad. See oleks hästitoimiva ja täielikult integreeritud elektrituru loomise aluseks,” sõnas Vare. “Samas ei tohi me kindlasti unustada puhtale energiale üleminekul ära mõjusid, mis selle protsessi käigus toimuvad. Seepärast kutsume poliitikakujundajaid tegema kõik endast oleneva, et tagada õiglane ning vastutustundlik üleminek sotsiaalsel ja geograafilisel tasandil, pakkudes sotsiaalmajanduslike mõjude käsitlemisel tuge ja rahastamist.”

Pikaajalise visiooni vastuvõtmise järel käivitavad Euroopa elektritööstused lähiaastatel mitu uut projekti, mille eesmärk on välja selgitada kiirendatud puhtale energiale ülemineku konkreetsed väljakutsed ja võimalused. Kogutud teadmised annavad võimaluse visiooni paremaks ellurakendamiseks ning aitavad üle minna puhtamale energiale läbi Euroopa energiatarbimise elektrifitseerimise. Euroopa elektritööstus annab sellega oma osa jätkusuutlikule, arukale ja energiatõhusale ühiskonnale üleminekusse.

Euroopa elektritööstuste liit EURELECTRIC esindab elektritööstuste ühiseid huve üleeuroopalisel tasandil, mis hõlmavad peamisi elektrisektori, elektritootmise, energiaturgude, jaotusvõrkude, klientide, keskkonna ja jätkusuutlikkuse küsimustega seotud probleeme. Eesti Elektritööstuse Liit on EURELECTRIC liige 2004. aastast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077